2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

A Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum májusi programja

RENDEZVÉNYEK:

Rákóczi-ház – Kondor-terem (Miskolc, Rákóczi u. 2.) 2010. május 6., csütörtök —17 óra

„BARTÓK + EURÓPA” ZENETÖRTÉNETI SOROZAT III.

Legyen nyitva minden ajtó? – Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára Előadó: Földes Imre zenetudós, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára

 

 

Rákóczi-ház (Miskolc, Rákóczi u. 2.) 2010. május 8., szombat JÁTÉKOS VárosJárás

Egész napos játékos vetélkedő meglepetésekkel

Részletesen: www.muveszetekhazamiskolc.hu

 

Rákóczi-ház (Miskolc, Rákóczi u. 2.) 2010. május 22., szombat — 10-12 óra MESTERKEDŐ

Kreatív képző’művészeti gyermekfoglalkozás 6-14 évesek számára

 

Rákóczi-ház – Kondor-terem (Miskolc, Rákóczi u. 2.)

2010. május 15., szombat — 15-18 óra

NYÁR-VÁRÓ PÜNKÖSDI JÁTSZÓHÁZ 4-10 éveseknek

 

Rákóczi-ház (Miskolc, Rákóczi u. 2.) 2010. május 18., kedd KULTURÁLIS BOLYONGÓ

17.00 Kelet-magyarországi zsidótemetőik (elő’adás)

18.00 A látogatás című magyar film vetítése (1982. R.: B. Révész László ’76) Feledy-ház (Miskolc, Deák tér 3.)

 

MŰVÉSZETI SZABADEGYETEM 2010 – Műhelybeszélgetések 2. 2010. május 5., szerda —17 óra

Bábművészet és nevelés – Elő’adó: Szentirmai László képző’művész, bábművész, főiskolai docens 2010. május 19., szerda —17 óra

Kaptár. Vizuális versenyek másfél évtizede – Elő’adó: Zombori Béla képző’művész, főiskolai docens

ARTTÉR

Az estek házigazdája: Czikora Ágnes szerkesztó-műsorvezetó 2010. május 12., szerda —17 óra 2010. május 26., szerda —17 óra

 

KIÁLLÍTÁSOK

Feledy ház (3525 Miskolc, Deák tér 3.)

Nyitva tartás: vasárnap és hétfő kivételével 9-17 óráig

T: 30/7392966

2010. február 16-tól

Feledy Gyula és miskolci kortársai

 

Miskolc város képzőművészeti életében kiemelkedő fontosságúak voltak a 20. század második felének értékteremtő törek­vései. A kiállítás a munkásságával is kiemelkedő Feledy Gyula köré sorolja azokat az alkotókat, akik ez időben – ha eltérő nemzedéki hovatartozással is – résztvevői voltak a város képzőművészeti életének, alkotó munkájukkal formálták a helyi közízlést, közgondolkodást. Országos, nemzetközi szerepléseikkel, elismeréseikkel gazdagították a hely örökölt hagyomá­nyát, munkáikkal gyarapították a magán,- és közgyűjteményeinket.

 

Miskolci Galéria Rákóczi-ház

Nyitva tartás: vasárnap és hétfő kivételével 9-17 óráig T: 46/500-680

  1. október 22 – 2010. június 6.

Az Antal-Lusztig Gyűjtemény legszebb rajzai – Csontvárytól Kondorig

A debreceni Antal-Lusztig Gyűjteményből sorra nyílnak a kiállítások ország szerte, de a kimeríthetetlen gazdagságú kol­lekcióban még mindig kincsek rejteznek bemutatatlanul. A Miskolci Galéria profiljának megfelelően a gyűjtemény rajzai­nak legszebb lapjait viszi közönség elé, Jurecskó László könyvigényű tanulmányával kísérve.

  1. március 18. – augusztus 29. AZ EMBERT AZ Ő KÉPÉRE

Kondor Béla művek az Antal-Lusztig Gyűjteményből

Kondor Béla művészetének egyik fontos és egyben örökké kutatott témája volt az ember. A nő és a férfi. Hol a szerető, egy­mást támogató, kiegészítő, hol a gyűlölködő, egymást gyilkoló kettős „isteni” mércével vett Ember. Erre a sokszoros vi -szonyra keresi ez a tárlat Kondor Béla művei által a többszörös válaszokat

 

2010. április 15. – május 30. MINDENNAPOK

A kiállítás a napi rutin, a mindennapok megélésének és ábrázolásának problematikáját tárgyalja, nyomon követve a művészeti tevékenység privát tér, intimitás felé forduló tendenciáját. A közös élmény, a mindenki által ismert és osztott mindennapiság a perspektíva­váltás eredményeként új, érdekes színben tűnik fel: az átnézett, a hétköznapiságában érdektelen kerül a fó­kuszpontba. A kiállítás a Miskolci Galéria VízuM ter­mében látható. Kiállító művészek: Szász György, Nav-ratil Judit, Kokesch Ádám, Szabó Eszter, Asztalos Zsolt, Szemző Zsófi, Elek Judit Katalin, Lei Ben Ben, Hangay Enikő.

2010. április 15- május 30.

Baglyas Erika 21,3 gramm című videókiállí­tása

2010. április 15- május 30 között tekinthető meg a Miskolci Galéria ZooM videótermében. „Hogy mennyi egy lélek súlya, talán mérhetetlen. Egyesek valós létezésében is kételkednek, főképp akkor, amikor még a létezés, és valóság szavak egyoldalú értelmezése sem meghatározható. A lélek súlya lehet 21,3 gramm, amelyet ebben a műben egy ezzel azonos tömegű szappan jelöl. A fenti adatot azonban hipotézisnek tekintem, ezért a videóban a mért egység a hosszú kézmosás során feloldódik, átalakul, veszít súlyából.” Baglyas Erika

 

A kiállításokhoz kapcsolódó tárlatvezetésre a 30/ 414 76 63 telefonszámon lehet jelentkezni Nagy Szilviánál.

 

2010. április 29. – szeptember 19.

IPARVÁGÁNY IV. – Új város épül. Miskolc 1945 – 1975.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Építész Kamarával közös kiállítás

Miskolcot a II. világháborút követően néhány évtized alatt az ország második legnépesebb városává alakították. Intenzív növekedésével a tér kitágult és a város túlnyúlt a korábbi évszázadok során rögzült határvonalakon.

 

A város mezsgyehatárán lévő szegénynegyedekből belvárosi lakótelepek és négysávos utak lettek, míg végül a földszintes kapitalista kisváros helyén megszületett az emeletes szocialista nagyváros, a maga sajátos, egyéni módján szimbólummá vált épületeivel és utópisztikus elképzeléseivel. Ennek az építészeti változásnak a folyamatába nyújt bepillantást a kiállítás.

A kiállításokhoz kapcsolódó tárlatvezetésre a 30/ 276 08 61 telefonszámon lehet jelentkezni Hajdú Ildikónál.

Előzetes!

2010. június 4.14 órától Rákóczi-ház, Kondor-terem

A hatalom és az építészet viszonya a tervutasítás időszakában

Konferencia és kerekasztal-beszélgetés

Vitaindító előadás: Meggyesi Tamás. Meghívott előadók: Okrutay Miklós, Marozsán Zsolt, Sári István, N. Kovács Tímea

A rendszerváltás óta két évtized telt el. Azok a vélemények, amelyek előtte csak módjával jelenhettek meg, most már sza­badon kimondhatók. Vajon hogyan látjuk ma az 1945 utáni építészetet? Ha Miskolcot nézzük, csak negatív, vagy esetleg pozitív eredményeket is tudott hozni az építészet, s milyen játéktere volt a politikai nyomás alatt tényleges értékek megte­remtésére? A paneltechnika milyen lehetőségeket rejtett magában. Mit tudunk kezdeni városunk mára kialakult, a szocia­lizmus által drasztikusan átalakított megjelenésével, épületeivel?

 

2010. május 7-. június 6. BORGÓ

„Amit keresek az életben az a mostani időszámításunk szerint ’70-ben eltűnt a rögzített emlékezetből… Azóta senki sem talált a nyomára… Nekem nincs más lehetőségem erre, mint a befelé fordulás módszere, és ennek külső manifesztációja… Színekkel és ecsettel keresni, vagy ellenszegülni… Ez az én sorsom…” (Borgó)

A kiállítás megnyitója a szokásostól eltérően pénteki napon (2010. május 7-én, délután 5 órakor) lesz!

 

2010. május 11. kedd, 12.30, Szinva terasz

Szabadtéri művész-zászló kiállítás

Miskolc város ünnepe alkalmából

A kiállítás augusztus végéig a Déryné utca- Kandia köz- Szinva terasz útvonalon tekinthető meg.

 

Miskolci Galéria Petró-ház (3525 Miskolc, Hunyadi u. 12.) Nagy Kunszt Kortárs Képzőművészeti Tanulmányi Múzeum Nyitva tartás: hétfőtől péntekig, 8-16 óráig.

T:30/7393008

2010. június 11-ig.

NEGYEDIK KUNSZT: BETŰZVE

Művészettörténeti utalások felbukkanása a kortárs képzőművészetben. A kiállításhoz kapcsolódó tematikus foglalkozások­ra iskolai csoportok jelentkezhetnek a 30-420-4038-as telefonszámon Borsos Máriánál.

2010. május 9., vasárnap – 10-12 óra

MESTERKEDŐ

Kreatív képzőművészeti gyermekfoglalkozás 6-14 évesek számára

 

SZÍNHÁZTÖRTÉNETI ÉS SZÍNÉSZMÚZEUM 3525 Miskolc, Déryné u. 3. Tel.: 30/660-9299 Nyitva tartás: vasárnap és hétfő kivételével 9-17 óráig

2010. május 10., hétfő 15 óra

Déryné kert

(A Miskolci Nemzeti Színház színészbejárata előtti szoborpark)

Szanyi Borbála szobrászművész

Jókainé Laborfalvi Róza szobrának avatója

 

2010. május 10., hétfő 15.30

Játékszín (Miskolc, Déryné u. 5)

A Színészmúzeum új, állandó kiállításának megnyitója

 

2010. május 11-től az Oktatási és Kulturális minisztérium pályázati támogatásának köszönhetően egy megújult és kibővült múzeum várja a látogatókat.

 

A földszinten – a korábbi kávézó helyén – ezentúl időszakos kiállításokat rendeznek, ide kerül a jegypénztár és új szolgál­tatásként a múzeumi bolt – színházi tárgyú kiadványokkal, DVD-kel, emléktárgyakkal. Az emeleti kiállítótér továbbra is őrzi az első állandó tárlat szellemiségét és csodált relikviáit, de a kor új múzeumi elvárásaihoz igazodó látvánnyal, interak­tív elemekkel várja a látogatókat. Archív felvételekről többek között Bilicsi Tivadar, Bessenyei Ferenc, Agárdi Gábor mesél a miskolci színjátszás nagy pillanatairól. Újdonság, hogy a miskolci amatőr színjátszás emlékezetes együtteseit, helyszíneit is bemutatják.

Játékos órákat tölthetnek el a múzeum falai között a gyerekek: képkirakótól kezdve kifestőkön át a papírszínház készítésé -ig sokféle kreatív foglalkozáson ismerkedhetnek a színház varázslatos világával.

A kiállításhoz kapcsolódó tárlatvezetésekre, múzeumpedagógia foglalkozásokra bejelentkezni a 30/ 660 92 99 telefonszámon Mikita Gábornál lehet.

A Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum tisztelettel értesíti Önt az intézmény postacímének változásáról. Az új pos­tacím: 3504 Miskolc, Pf.:26.

Telefonon továbbra is elérhetőek vagyunk az alábbi számokon: 0646/500-680 és 500-681, fax: 0646/ 500-682.

 

Programjainkról tájékoztatást a www.miskolcigaleria.hu oldalon talál. Amennyiben igényt tart rá, közvetlenül is tájé-
koztatjuk rendezvényeinkről, ebben az esetben kérjük, az info@miskolcigaleria.hu címre írjon azon e-mail címéről,
amelyen az információkat fogadni tudja.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Lóra, magyar, lóra!
Lóra, magyar, lóra!(Arany János) Tisztelgés a Párizsi Olimpiai Játékok előtt ifj. Vastagh György mezőhegyesi lovas szobraival, Molnár-C. Pál lovas …

További cikkek