2022. 05. 27. péntek

Hella
1 EUR 393 HUF
1 GBP 463 HUF

A kommunizmus áldozataira emlékeznek február 25-én

Az országgyűlés 2000-ben elfogadott határozata értelmében a kommunizmus áldozatairól emlékeznek meg minden év február 25-én a XVI. kerületi Tóth Ilonka Emlékházban.

 

1947-ben a megszálló szovjet katonai hatóságok ezen a napon tartóztatták le jogtalanul Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, majd a Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évet töltött fogságban. A kommunista párt ezen lépése jelentette az indulását annak az embertelen folyamatnak, melyben diktatúráját a kommunista eszmével szemben állók kiiktatásával építette.

 

A levéltári kutatások és becslések alapján körülbelül 100 millió ember vált a kommunizmus áldozatává az egész világon. Kelet-Közép-Európában az éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kivégzés által elhunyt áldozatok száma eléri az egymilliót. A rendszer áldozata az is, akit börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, akit csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek, vagyis mindenki, akit a szabad cselekvés és választás lehetőségétől megfosztottak, testileg és lelkileg megnyomorítottak.

 

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja XVI. kerületi megemlékezésére a több éves hagyományhoz híven idén is az árpádföldi Tóth Ilonka Emlékház (1162 Budapest, Állás utca 57.) ad helyszínt, február 25-én, pénteken 16 órától.

A Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ és a Tóth Ilonka Szülőházáért Alapítvány szervezésében megrendezésre kerülő emlékezés alkalmával beszédet mond Szatmáry Kristóf, országgyűlési képviselő, az alapítvány fővédnöke; Kovács Péter, polgármester; Égi Pál, az ’56-os Szövetség elnöke, Tompa utcai szabadságharcos. A jelenlévőket Müller Ildikó, a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ vezetője köszönti. A műsort Szatmáry László, önkormányzati képviselő, a Tóth Ilonka Szülőházáért Alapítvány alelnöke vezeti le. Varga Laura és Varga Levente koboz kíséretes népi énekkel emelik a megemlékezés színvonalát. A program hőseink gránit emlékművének koszorúzásával zárul.

 

A szervezők várnak mindenkit a megemlékezésre!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum