2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Veszélyben a világ

1996-ot írunk. Három év telt el azóta, hogy egy bombát felrobbantottak egy mélygarázsban New York városában. Reacher még mindig a katonai rendőrségben szolgál, aztán egy reggel beidézik egy esti iskolába, hogy kiegészítő tréningen vegyen részt. Az osztály valójában egy hatóságok közötti kooperáció fedősztorija, s osztálytársai között tudhat FBI- és CIA-ügynököket is.

Az ügy igen komoly: Németországban ütötte fel magár egy terrortámadás veszélye. Különböző országokból származó muszlimok csoportja szörnyű eseményről beszélnek; s egy iráni kettős ügynök jelentése szerint ez a csoport egy amerikaival üzletel, aki százmillió dollárt is hajlandó kifizetni valamiért.

Ez megannyi kérdést rejt magában: Mi célból és kitől; s vajon mi lehet az, ami ilyen tömérdek sok pénzt ér? Elkezdődik a macska-egér játék: Reacher és két új társa feladata az amerikaiak felkutatása. Felveszi a legjobb őrmestert, akit valaha ismert: Frances Neagleyt. Küldetésük egyre égetőbbé válik, mivel az többfelé ágazik el, miközben nem veszítik szem elől, mi forog kockán: ha nem találják meg az emberüket, a világ egy hatalmas terrortámadást fog elszenvedni.

Lee Child ismét remek könyvet írt; immár a huszonegyediket szentelte főhősének. Ebben, ahogyan az előzőekben, rövid mondatokat használ. Ez szokatlannak tűnhet, azonban célja van a terjengősség kerülésének: a gyors gondolkodás hatását éri el ezáltal, valamint azt a megértést, hogy leszűröd, kihez beszélsz, anélkül, hogy túl sok szót mondanál az illetőnek. Tehát segít az olvasónak, hogy lépést tartson a szerző diktálta tempóval. Továbbá humoros dialógusok és megfigyelések is oldják az egyébként feszes tempót.

Jack Reacher nem mellesleg jól megírt karakter: a megelőző húsz kötetben bizonyította olyan képességeit, mint rátermettségét, gyors észjárását, szisztematikus gondolkodását. Azonban felmerül a kérdés, hogy vajon hány további részt tud a hátán vinni a főhős, azaz mikor fullad ki karaktere és válik hiteltelenné. Child ezt ügyesen megoldja: visszatekintő részeket tűzdelt bele a sorozatba. Az Esti iskola Reacher fiatalabb énjét mutatja meg, amely szarkazmussal és törvénytisztelettel jellemezhető – amely, bár megtöri a sorozatot, nem kevésbé izgalmas, mint a jelenben játszódó kötetek.

Az Esti iskola Langleytől Hamburgig, Jalalabadtól Kijevig lövedékként hatol át az árulásokkal teli játszmákon, hamis személyazonosságokon, és új ellenségeken, amint a fiatalabb Reacher játékon belül és törvényen kívül manőverezik.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…