2024. 05. 8. szerda

Mihály
1 EUR 389 HUF
1 GBP 453 HUF

Tolkien mesél

J.R.R. Tolkien gazdag és egyedi fantáziavilága megunhatatlan; az író művei az örök klasszikusok közé tartoznak, amelyeket minden bizonnyal unokáink is olvasni fognak. Első alkalommal adták ki egy kötetben Tolkien öt modern-klasszikus tündérmeséjét, amelyek szervesen kapcsolódnak A Hobbithoz. Mindegyikben visszaköszön ugyanaz a készség, minőség és varázslat, amely az örök klasszikusok közé emelte az imént említett művet. A J.R.R. Tolkien meséi című kötet is bizonyságot tesz arról, hogy az író a fantasztikus történetmesélés mestere.

A Kóbórló és varázslóban Roverandomot, a kutyát játékkutyává varázsolja egy mágus, miután megharapja őt. Ahhoz, hogy visszaváltozhasson, egy küldetést kell teljesítenie – eljut például a Holdra is. Ezalatt furcsa és csodálatos teremtényekkel találkozik.

A sonkádi Egyed gazda meséjének kövér és egyáltalán nem hősies Roverandom akaratlanul elzavar egy rövidlátó óriást, aminek „jutalmául” egy sárkánnyal szemben kell kiállnia. Tolkien megcsillogtatja nyelvi zsenialitását: az angol helységneveken (és azok latin eredetén) keresztül kaphatunk egy szeletet gazdag és mély etimológiatudásából.

Bombadil Toma hobbitokkal, hercegekkel, törpékkel és trollokkal történt kalandjairól is olvashatunk. Többek között a Középfölde-könyvekből tartalmaz verseket.

A levélben megtudhatjuk, hogy a festő Niggle-nek – aki egy olyan társadalomban él, amely ne tartja nagyra a művészetet – vajon sikerül-e megtalálnia a tökéletes fát abból a célból, hogy lefesse azt. E sztori lényege a gondolatébresztő allegória, amelynek többféle értelmezése is lehet, teret adva a fantáziánknak.

A woottoni kovácsmester pedig Tündérországba jut el. Ebben a történetben a karakterformálás emelhető ki: az eleinte egyszerű személyiségek fokozatosan egyre komplexebbé fejlődnek, és a jellemvonások között bizony felfedezhetőek sztereotipikusak, mint pékdául a szűklátókörűség. Tolkien ezáltal adja az olvasó tudtára bujtatott – és igen okos – módon, hogy mit gondol azokról, akik lenézik a fantasyt és a tündérvilágot.

A J.R.R. Tolkien meséi kiváló lehetőség, hogy a rajongók újra elmerülhessenek a tolkieni világban, s találkozhassanak többek között törpékkel, sárkányokkal, varázslókkal, hobbitokkal, tengeri szörnyekkel, lovagokkal. Különlegességét adja a kötetnek, hogy a történetek az író életének különböző szakaszaiban íródtak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Közel két tucat bűncselekmény
Lopás, csalás, közokirat-hamisítás és jármű önkényes elvétele miatt folytatott nyomozást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 28 éves férfival és egy 23 é…