2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
Több néző, kevés magyar filmsiker a hazai mozikban

Több néző, kevés magyar filmsiker a hazai mozikban

Több néző, kevés magyar filmsiker a hazai mozikbanFelemás évet zárt a hazai mozipiac: több néző és nagyobb jegybevétel mellett a magyar filmek közül csupán a Valami Amerika 2. tudott felkerülni a tízes toplistára. Az Intercom összesítése szerint 2009. január 1. és december 31. között a Jégkorszak 3. volt 650 ezres közönségével a legnézettebb alkotás (bevétel: 772,2 millió forint), ezzel az animációs film a Mamma Mia!-t megelőzve új hazai bevételi rekordot állított fel. A Harry Potter és a félvér herceg 491 ezer nézőt vonzott (526,6 millió), míg a harmadik helyre a december közepén bemutatott Avatar futott be 370 nézővel (512 millió).

Megfigyelhető a 3D technológiával készített filmek előretörése: a Jégkorszak 3., az Avatar és a toplistán tizedik Fel! egyaránt az otthon egyelőre nem reprodukálható háromdimenziós látványvilággal csábítja a közönséget.

A magyar filmek közül egyetlen alkotás tudott bekerülni a legnézettebb tíz közé: a még 2008 decemberében bemutatott Valami Amerika 2-re 2009-ben 268 ezren voltak kíváncsiak, ami tavaly 277,3 milliós bevételt és a toplistán a 7. helyet jelentette Herendi Gábor mozijának.

Nem zártak azonban jó évet a szerzői filmek: a legsikeresebb – Quentin Tarantino Becstelen brigantyk – című alkotása csupán 242 ezer nézőt vonzott, 245 milliós bevételhez juttatva a forgalmazót. Bár a szakmai és közönségsiker nem mindig esik egybe, a kritikusok által nem várt adat, hogy Mátyássy Áron szemlegyőztes filmjére, az Utolsó időkre alig több mint 4000 néző váltott jegyet.

A Nemzeti Filmiroda honlapján található adatok szerint a válság nem volt hatással a hazai mozilátogatási szokásokra, sőt: a magyar mozik 2008. december 1. és 2009. december 1. között 23 ezerrel több jegyet adtak el, 10,2 százalékkal nagyobb bevételhez jutva, mint 2008-ban. A bevétel növekedéséhez a nézők fokozottabb érdeklődése mellett hozzájárult a jegyárak emelkedése is, így a kedvező eredményekre nem volt hatással az előadások számának 7,7 százalékos csökkenése sem.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…