2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Titkok, árulás és háború

Brian Staveley A tűz kegyelme című regénye A Csiszolatlan Trón krónikája című heroikus fantasy-trilógia második része.

A szerző a magánéletben számos olyan tárgyat tanít, amelyekkel kapcsolatos tudását kamatoztatni tudja írás során; ezek között van az irodalom, a történelem és a filozófia is. Staveley, mindemellett a Bostoni Egyetemen is oktat kreatív írást, továbbá szerkesztőként is dolgozik. Írói sokoldalúságát bizonyítja, hogy nem csupán regényei, hanem esszéi és költeményei is megjelentek már nyomtatásban.

A tűz kegyelmében folytatódik a három testvér története, akiknek titkokkal és árulással is szembe kell nézniük. Viharfelhők gyülekeznek a birodalomban, hiszen egy közelgő háború előjelei körvonalazódnak. Az Annur Birodalom ellen összeesküvést szőnek, mindeközben barbár seregek is fenyegetik a birodalmat. A testvérek különböző utakon járnak: Adare szövetségek keresésére indul és a birodalom egyesítését tűzi ki céljául, nem tudva arról, hogy öccse, Valyn is szövetséget kötött már egy sereggel – egyre inkább úgy tűnik, hogy a háború elkerülhetetlen. Mindeközben Kaden vállára hatalmas teher nehezedik, hiszen rajta múlik, hogy a birodalom fennmarad-e vagy megsemmisül.

Minden szereplő titkol valamit, így sok esetben az olvasó számára is nehézségeket okozhat a szálak kibogozása, és az igazság felfedése. Staveley regénye még azoknak is képes lesz újat mondani, akik már számos heroikus fantasyt olvastak korábban. A szerző egyik erőssége, hogy regényét kiszámíthatatlanná teszi, mely segítségével folyamatos meglepetéseket képes olvasóinak okozni. Mindez megunhatatlanná teszi A tűz kegyelmét, csakúgy, mint a megelőző kötetet. A regényt a szereplők különböző nézőpontjainak váltakozása teszi még érdekesebbé; ezáltal jobban megismerhetjük a karaktereket, ám a szövevényes cselekmény ennek köszönhetően sem válik kiszámíthatóbbá.

A tűz kegyelmében nem csupán a karaktereket ismerhetjük meg mélyebben, hanem Staveley világáról is sokkal többet megtudhatunk. A regény női karakterei rendkívül erőteljesek és tettre készek, így a cselekmény mellett, ők is emlékezetesek maradnak még jóval olvasás után is. A tűz kegyelme dinamikusabb A császár pengéinél, így aki egy igazán pörgős és fordulatos olvasmányra vágyik, bátran válassza e kötetet. A regényben nagy hangsúly került a különböző emberi érzések leírására, így a düh, félelem, elkeseredettség és remény érzését mind megismerhetjük az egyes karaktereken keresztül.

Staveleynek egy függővéggel sikerül az olvasókat kételyek között tartania, így a második kötet végénél sem lehetünk biztosak abban, hogy hova lyukad majd ki a sorozat zárókötete. A befejezés angolul már megjelent, így várhatóan hamarosan elérhetővé válik a hazai olvasóközönség számára is. A sorozat első két kötete alapján valószínű, hogy a szerző nagyon izgalmas harmadik résszel lepi meg az olvasókat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…