2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
STRÉM KÁLMÁN – A HANGVERSENY-RENDEZÉS MŰVÉSZE

STRÉM KÁLMÁN – A HANGVERSENY-RENDEZÉS MŰVÉSZE

STRÉM KÁLMÁN – A HANGVERSENY-RENDEZÉS MŰVÉSZEStrém Kálmán (1934-2005) a rendszerváltást követő másfél évtized egyik legjelentősebb hangversenyrendezője, zeneszociológus. A hetvenes-nyolcvanas években – az Országos Filharmónia Vidéki Rendezési Osztályának helyettes vezetőjeként, később vezetőjeként – egyedülálló zeneszociológiai kutatómunkát végzett, amelynek máig legismertebb eredménye a Hol vannak a magyar vonósok? című kötet.

Forrásértékű publikációi szaklapokban és folyóiratokban jelentek meg, 1975-től a Muzsika munkatársaként rendszeresen adott közre országos feltűnést keltő s gyakran szakmai viharokat kavaró elemzéseket, vitairatokat. 1982 és 2002 között a Művészeti Alap, majd a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Zenei Tagozatának igazgatójaként, később elnökségi tagjaként képviselte a zenésztársadalom érdekeit. Kezdeményezésére indult el 1990–91-től több intézményben a magyarországi zenei menedzserképzés. A rendszerváltozás után elsőként alapított önálló, független hangversenyrendező-irodát, rendezvényei a főváros zeneéletének kiemelkedő eseményeiként maradtak meg a zeneszerető közönség emlékezetében.

Különleges igényességgel összeállított ciklusai – például Beethoven összes szonátája Schiff András előadásában vagy A Zongora című sorozat – pezsgést és lendületet vittek a hazai koncertéletbe. Pályafutásának csúcsteljesítményei közé tartozott a Földvári Napok címen megszervezett, tíz éven keresztül életben tartott különleges eseménysorozat. Ugyancsak maradandó érdeme, hogy az 1990-es évek közepétől oroszlánrészt vállalt Fertőd–Eszterháza, illetve a magyarországi Haydn-kultusz új korszakának kialakításában, fesztivállá fejlesztve a Budapesti Vonósok sikeres kastélykoncertjeit, inspirálva a Magyar Haydn Társaság létrejöttét, valamint útjára indítva Haydn Eszterházán címen azt a komplex programsorozatot, melynek koncertjei és tudományos konferenciái ma is nemzetközi rangot képviselnek.

(Részlet Gerő Katalin életút-ismertetéséből)

Az új kötet tartalma

A Gramofon Könyvek sorozat új kötete, a Strém Kálmán – A hangversenyrendezés művésze a kiváló hangversenyrendezőnek és zeneszociológusnak állít emléket, születésének hetvenötödik évfordulóján. A 256 oldalas könyv gerincét mintegy nyolcvan emlékezés és nyilvánosan elhangzott beszéd alkotja – mind a magyar zenei élet ismert szereplőjétől, többek között Jeney Zoltántól, Schiff Andrástól, Somfai Lászlótól és a már elhunyt Szőllősy Andrástól. Az emlékezések között kapott helyet Kurtág György kompozíciója is, amelyet Strém Kálmán emlékére írt, és amely e kötetben jelenik meg először (a szerző szíves hozzájárulásával). A könyv kódája Sári József Verfall című dalának kottája – a mű ősbemutatója május 28-án, a Zeneakadémián rendezendő emlékhangversenyen lesz.

Az emlékezések mellett Strém Kálmán életútját és gyökereit is ismerteti a kötet, számos kuriózumértékű illusztrációval, családi archívumból származó fényképpel, kordokumentummal. Ezeken a lapokon nemcsak a nagyszerű ember életútja rajzolódik ki, hanem az a kor is amelyben felnőtt, valamint családi háttere is. A könyvet Strém Kálmán publikációinak, az általa rendezett hangversenyek listája teszi teljessé, valamint válogatás a koncertjeiről, a földvári és eszterházai eseményekről megjelent kritikákból, beszámolókból.

Az Ars poetica fejezetben, két interjú révén maga Strém Kálmán is megszólal: ezekben az általa fontosnak vallott értékekről beszél. A kötetet kiegészítő In memoriam fejezetben a Strém Kálmán 2005 novemberében bekövetkezett halála óta eltelt időszakban rendezett események és az azokhoz kapcsolódó dokumentumok kaptak helyet.    

A sorozat korábbi darabjai

A Gramofon Könyvek tavaly indult sorozat, amelynek célja a Gramofon zenei lap által is megjelenített értékteremtő zenei műfajok gondozása kismonográfiák, valamint tematikus kötetek formájában. Az első két könyv a Bartók Vonósnégyes megalakulásának ötvenedik, illetve a Liszt Ferenc Kamarazenekar megalakulásának negyvenötödik évfordulójára jelent meg Albert Mária, valamint Retkes Attila tollából. A sorozat harmadik kötete, Bach testamentuma címmel tavaly karácsonykor látott napvilágot – ebben Göncz Zoltán a zenetörténet egyik befejezetlenül maradt enigmatikus alkotását, A fúga művészetét veszi górcső alá.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…