2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Sherlock Holmes másképp

Mitch Cullin megírta a már idős, kilencvenhárom éves Sherlock Holmes történetét Mr Holmes címmel; kedvenc detektívünk visszatér, ám már nem olyan formában, ahogy megismertük. Aki egy vérbeli detektívregényt vár e kötettől, csalódni fog.

Ám mindazok, akik megelégszenek a hosszú elbeszélésekkel, gondolatfolyamokkal, az idős kor ábrázolásával, és szívesen látják szeretett regényhősüket teljesen új szemszögből, megkedvelhetik Cullin regényét. Az élete alkonyán lévő Holmes házvezetőnőjével, és annak serdülő fiával él sussex-i otthonában; gyakran feledékeny, sokszor elmereng, emlékezik, szabadidejében szívesen méhészkedik. A Mr Holmes szembesíti olvasóját az élet mulandóságával és az a szellemi frissességért való szüntelen küzdelemmel.

A regény cselekménye három szálon fut. Az olvasó ezek kapcsán megismerheti az idős Holmes életét, egy útját Japánba, és egy múltbeli nyomozásról való emlékezését. Az idős Holmes-ra még egy ügy megoldása vár, mely valóságos mentális kihívást jelent a szenilis, idős férfi számára. Sokszor már a mindennapi események észben tartása is gondot okoz az híres nyomozónak. A mindenki által ismert ikonikus Sherlock Holmes-t ezúttal teljesen új, ám mégis hihető oldaláról ismerhetjük meg,. Már Watson sincs az oldalán; ez jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy másként tekintsünk a nyomozóra. Holmes két világháború súlyát cipeli vállain; sok mindent megélt és meg is tapasztalt. Kora és feledékenysége ellenére még két irodalmi munkáján dolgozik; az egyik a méhek tartásáról a másik pedig a nyomozás mesterségéről szól.

Cullin mesterien gyűjtötte össze mindazt, amit Holmes karakteréről eddig tudtunk, hogy aztán egy kicsit tovább gondolja mindezeket. Csak úgy, mint más Sherlock Holmes adaptációk és átírások, bizonyos fokig ez is elrugaszkodik az eredeti történet-sorozattól, mégis megtartva a legfőbb jellegzetességeket. A nyomozó teljesen más színben tűnik fel: sokkal érzőbb és emberibb, mint ahogy Sir Arthur Conan Doyle regényeiből megismertük; csökken a megszokott távolság, mely az elfogulatlan nyomozó és az általa vizsgált esetek között lenni szokott; Holmes sokkal érzőbb és már kevésbé pártatlan karakterként kerül ábrázolásra.

Cullin Mr Holmes című regényét mindazok élvezni fogják, akik egy új oldaláról szeretnék megismerni a nyomozót, és nem bánják, ha a történetvezetés teljesen másképp alakul a megszokotthoz képest. A mozgalmas krimi kedvelőinek valószínűleg csalódást fog okozni a komótosan előre haladó cselekmény, melyben több az elmélkedés, emlékezés és az érzelmi sík, mint az akciódús jelenetek – de azok a rajongók, akik képesek elrugaszkodni az ismert történetektől, szintén örömüket lelhetik e könyv olvasásában.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek