2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Scalzi elvarrja a szálakat

John Scalzi idén megjelent regénye, az Árnyékszövetség a Lázadás hangjai című regény méltó folytatása, egyben a Vének háborúja című sorozat hatodik (utolsó?) része. Scalzi egyike az utóbbi évtized legígéretesebb sci-fi íróinak; regényei révén számos díjat tudhat magáénak, többek között a legjobb regényért járó Hugo-díjat és a legjobb új írónak járó John W. Cambell díjat is. Az Árnyékszövetség című kötettel Scalzi elvarrja a befejezetlen szálakat és befejezi nagysikerű sorozatát. Legalábbis egy időre biztosan.

Scalzi legújabb regénye, az Árnyékszövetség négy novellát tartalmaz, ezek mind stílusban, mind a bennük felvonultatott karaktereket illetően különböznek; külön érdekessé teszi őket, hogy mindegyik más szemszögből íródott. Az Árnyékszövetség kevésbé akciódús, mint a megelőző kötetek, viszont jóval több politikai viszállyal és számos új karakterrel tarkított, mégis a sorozat néhány rajongójának feltehetően hiányozni fognak a már jól ismert és megkedvelt karakterek.

Scalzi regénye formailag eltér a többi regénytől, így az Árnyékszövetség bizonyos szempontból a sorozat színfoltja; olvasása eltérő élményt fog nyújtani, mint a Vének háborúja sorozat többi regénye. Az író stílusa továbbra is fiatalos, így az Árnyékszövetség könnyen belopja magát potenciális olvasótábora szívébe, és annak ellenére nyújt gördülékeny olvasási élményt, hogy különálló történetekről beszélünk.

A regényben szereplő négy novella, az Elme élete, az Árnyékszövetség, a Tartósan fennmaradhat-e és az Élni vagy meghalni. Az Elme életében, a főszereplő Rafe Daquin kicsit sem hétköznapi szökését kísérhetik figyelemmel az olvasók. Rafe személyisége és elszántsága könnyen rabul ejtheti az olvasót. Az Árnyékszövetség egy jó néhány csavarral gazdagított politikai történet, melyben kiderül, hogy hogyan alakul a Konklávé jövője. A Tartósan fennmaradhat-e egy pörgős cselekményű novella; Scalzi felüdíti olvasóját az eltérő történetű és hangulatú novellák váltakozásával. Az író mindemellett mesterien fonja egybe a regényt, így az Élni vagy meghalni elhozza a várva-várt konklúziót, így nem maradnak elvarratlan szálak.

Scalzi, az olvasóiban felmerült kérdésekre választ ad az Árnyékszövetségben, így ha tényleg nem érkezne folytatás (bár ezt Scalzinál sosem lehet tudni), akkor sem maradnának az olvasók a teljesség érzete nélkül. A regény ajánlott mindazoknak, akik a sci-fi műfaj rajongói, és már olvasták Vének háborúja című sorozat megelőző részeit. Akik most akarnak bekapcsolódni a sorozatba, inkább kezdjék az elejéről, hiszen a sorozat sokat épít az előzményekre, így az olvasási élmény csorbulásával járna, ha az olvasók nem járnák végig a sorozat lépcsőit.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek