2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Mitől lesz férfi a férfi?

Idén a könyvesboltok polcaira került a Csernus Imre által jegyzett, kilenc éve megjelent A férfi című könyv fiatalabbaknak szóló párja, hasonlóan a nagysikerű A nő és a tavaly megjelent A nő – Csajsziknak című könyvekhez. A népszerű pszichiáter célja, hogy a 14-20 éves korosztálynak, ezúttal fiúknak szolgáljon hasznos tanácsokkal, útmutatással, hogy e fiatal generáció tagjai is minél könnyebben eligazodjanak az élet útvesztőjében. Csernus az e korcsoportot érintő legfontosabb kérdésekkel és problémákkal foglalkozik, így a droghasználat, a szexualitás, a média, a pénz és a pornó is terítékre kerül.

Napjaink ifjúsága számos problémával néz szembe: magasak a társadalmi elvárások, nem csupán a szülőknek kell megfelelni, hanem lépést kell tartani a haverokkal is, legyen szó csajozásról, új telefonról, márkás ruhákról stb. Ha mindez nem lenne elég, a fiatal srácoknak meg kell tanulniuk, hogy hogyan legyenek férfiak ebben a felszínes és külsőségekre épülő világban, ám felmerülhet a kérdés: mitől lesz valaki tényleg férfi? Csernus kiválóan válaszolja ezt meg, a kíméletlenül őszinte, olykor humoros, csernusos stílusában.

Kétségtelen, hogy a legtöbb kamasz fiú javára válna az, ha kezébe venné A férfi – Srácoknak című könyvet. Csernus számos olyan témával foglalkozik, amely sokszor tabutéma a tinédzserek számára: vagy kínosnak érzik azt, hogy ezekről beszéljenek, vagy nincs kihez fordulniuk. Ilyenkor jön képbe a baráti társaság vagy az internet, ám ezek sokszor nem adnak hiteles képet a valóságról.

Csernus könyvének erőssége, hogy megfelelő stílusban szólítja meg célközönségét, és teljes mértékben tisztában van azokkal a problémákkal, amelyekkel napjaink kamaszai néznek szembe. Ez az a kor, amikor a fiatalok elkezdik keresni önmagukat, felfedezik a szexualitást, próbálnak rájönni, hogy kik is ők valójában. Ez egy hosszú folyamat, mely átnyúlik egészen a húszas évekbe is.

A serdülőkor alatt számos kérdés fogalmazódik meg a fiatalokban, sokszor bizonytalanodnak el önmagukban, gyakran önbizalomhiányosak, sokszor pedig görcsösen próbálnak másoknak vagy éppen saját elvárásaiknak megfelelni. Mivel ez mindenki életében egy izgalmas és egyben meghatározó időszak, fontos, hogy ne maradjon megválaszolatlan kérdés a fiatalok fejében; helyre kell mindennek kerülnie, hiszen egy-két rossz berögződés rányomhatja a bélyegét a felnőttkorra is.

Csernus nem szájbarágós módon, hanem példákon keresztül, közvetlen stílusban mesél, valamint felhívja a figyelmet arra, hogy mire érdemes figyelni, és hogy nem kell mindent elhinni, amit az ember lát. A férfi – Srácoknak segít a fiataloknak, hogy az élet apró örömeiben is megtalálják a szépséget, ne a pénzt lássák a boldogság forrásaként, és ne csak egy nem létező ideált hajszoljanak. Csernus regénye hasznos olvasmányként szolgálhat minden fiatal számára.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…