2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Mi történt a Budapest Noir előtt?

A Szélhámos Budapest a Bűnös Budapest című sorozat előzményregénye. Végre újra nyomon követhetjük Kondor Vilmos a kedvenc bűnügyi újságírónk kalandjait, és megtudhatjuk, hogy mi történt a Budapest Noir előtt, hiszen a Szélhámos Budapest annak az előzményregénye.

Ismét visszautazhatunk az időben és betekintést nyerhetünk a korabeli Budapest világába egy izgalmas krimi keretében. Kondor Vilmos 2008-ban a Budapest Noir című regénnyel robbant be köztudatba; regénye olyannyira népszerű lett, hogy idén a filmváltozatát is elkezdték forgatni, több neves színész közreműködésével.

A regény cselekménye szerint 1930-at írunk; Gordon Zsigmond nemrég tért vissza Amerikából tíz év távollét után, és most az Est című folyóirat újságírója. Egy elsőre nem túl izgalmasnak ígérkező gyilkossággal kapcsolatban kell nyomoznia; holtan találnak egy Szatmári nevű színészt és tőzsdealkuszt Tabánban. Gordon fokozatosan ébred rá, hogy a szálak egy amerikai svindlerhez, Strosnidlerhez vezetnek; az újságíró kénytelen beépülni köreibe, ha a történtek végére akar járni. Strosnider egy nagy dobásra készül, most már csak az a kérdés, ki milyen szerepet fog játszani a milliós átverésben.

Ekkor Gordon Zsigmondot még kezdő újságíróként ismerjük meg, akinek sokszor kétségbe vonják a szavát, és alaposan meg kell küzdenie az érvényesüléshez (ellentétben a későbbi regényekkel, amelyekben már befutott újságíróként látjuk őt). A Szélhámos Budapest stílusa eltér a későbbi regényekétől – ez bizonyára feltűnik majd az olvasóknak. Kondor ezúttal még egy kevésbé romlott és sötét Budapestet ábrázol, így a regény mindenképpen az újdonság erejével hat.

Kondor a Szent Korona-trilógia megírása utána tért újra vissza a Bűnös Budapest sorozathoz. Állítása szerint kapóra jött, hogy jövőre mutatják be a filmváltozatot, valamint már meglehetősen hiányzott neki Gordon Zsigmond és az ő Budapestje. Az előzményregény így kiváló lehetőséget nyújtott számára, hogy ismét elmerülhessen a második világháború előtti Budapest világában.

A Szélhámos Budapest egy izgalmas krimi, mely kiváló korrajz a 30-as évek Budapestjéről. Bátran vegyék kezükbe mindazok, akik olvasták a sorozat többi részét – így megismerhetik, hogy hogyan lett Gordon olyan, amilyen, avagy mik történtek a Budapest Noir előtt. Gordon Zsigmond karaktere garancia a jó szórakozáshoz az idősebbek és a fiatalabbak számára egyaránt a hideg téli estéken.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…