2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Mi lett volna, ha…

Blake Crouch neve a Waynard Pines trilógia kapcsán vált ismertté. A szerző Sötét anyag című thrillere egy lendületes és fordulatos regény, mely nagy valószínűséggel elnyeri majd a műfaj legtöbb rajongójának tetszését. A Sötét anyagban mesteri módon épül fel a feszültség, ám az izgalmak mellett hátborzongató pillanatokra is érdemes számítani. Crouch regénye egy rendkívül sokszínű, sci-fi elemekkel gazdagított thriller, amely dinamikájával könnyen rabul ejtheti olvasóját.

A regény cselekménye szerint, a főszereplőt, Jason Dessent elrabolják, elszakítva ezzel a szeretett családjától. Jason egy teljesen új világban ébred fel, ahol nincsen felesége, és még gyermeke sem, sőt ő maga nem egy átlagos egyetemi tanár, hanem egy ünnepelt zseni, aki egy forradalmian új dolgot hozott létre. Azonban Jasont nem hagyja nyugodni az, hogy nem tudja, melyik a valóság, valamint azt sem, hogy hogyan tudna visszajutni családjához. Kérdéseire a választ egy hátborzongató utazás során kapja meg, ahol kénytelen lesz szembe nézni egy legyőzhetetlennek tűnő, rémisztő ellenféllel.

A főszereplő, Jason karaktere könnyen megszerethető. A cselekmény meglehetősen összetett, nehéz spoilerek nélkül írni róla. A regényben előforduló számos természettudományos utalást minden bizonnyal könnyebb lesz majd az e tudományterületben jártas olvasóknak megérteni, ám a humán beállítottságú olvasók se búsuljanak, hiszen nem lehetetlen a különböző utalások megértése, mindössze nagyobb energiabefektetést igényel majd részükről.

Crouch, regényében számos érdekes kérdést vet fel az élettel és döntéshelyzetekkel kapcsolatban. Ennek köszönhetően az olvasók könnyen közel érezhetik magukhoz Jasont, hiszen mindannyiunkhoz hasonló problémák foglalkoztatják őt is, még akkor is, ha az egész történet más közegbe kerül. Betekintést nyerünk abba, hogy milyen lenne, ha valakinek ,,két” élete lenne, avagy milyen lenne, ha egy adott személy megismerné azt, hogy mi lett volna, ha másképp alakult volna az élete. Könnyen lehet, hogy az olvasók egy részét még olyankor is foglalkoztatni fogják a könyvben felvetett kérdések, amikor olvasás helyett éppen mással töltik az időt.

A regény stílusa kifejezetten egyedi, hiszen Crouch gyakran használ tőmondatokat; könnyen azt gondolhatnánk erről, hogy ezáltal a regény veszít a színeiből, ám ez nincs így, hiszen Crouch a feszültségnövelés mestere, mondanivalójának tömörsége nem megy a választékosság rovására. A regény lendülete a cselekmény előrehaladtával sem törik meg, mi több, a befejezés is meglehetősen pörgősre sikerült. A Sötét anyag egy kellemes kikapcsolódást nyújtó és izgalmas órákat ígérő regény, melyet kár lenne kihagyni a sci-fi és a thriller műfajok szerelmeseinek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…