2024. 04. 27. szombat

Zita
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Mesterségem: Halál

A halál olyan jelenség, amely mindig is foglalkoztatott minket Komoly és szomorú téma – Christopher Moore mégis pont az ellenkező oldalról közelítette meg, és kvázi viccet csinált belőle. A Mocskos meló története egy férfira épül, akit a sors akaratán kívül a kaszás munkájára jelöl ki, s onnantól fogva lelkekkel és furcsa lényekkel lesz dolga, miközben saját magánélete sem lesz vidám.

Charlie Asher élete normális kerékvágásban folyik, és az kerekebb nem is lehetne egy szerető feleséggel és egy gyermekkel. Lánya születése után a bétahím élete fenekestül felfordul – és nem csak amiatt, hogy újdonsült apává vált. Furcsa események sorozatának köszönhetően egyszer csak azon kapja magát, hogy ő lett a Halál, akinek feladata begyűjteni a halottak lelkét és átsegítse őket a transzcendensbe.

Ez az állás, szerencsétlenségére, egy rakás problémát hoz maga után: például egy gyilkosság gyanúsítottjává válik; váratlanul pokolfajzatok jelennek meg otthonában; hárpiák gúnyolódnak rajta minden sarkon; harcba keveredik egy kis csapat, elegáns öltözékbe bújt kimérával; de ami leginkább „kikészíti”, a tény, hogy kislánya ölni tud a cica szóval. Sok? Hihetetlen? Pedig mindez – és még ennél is több megtörténik a regényben.

A Mocskos meló olvasása vegyes érzéseket kelt, de semmiképp sem rossz értelemben véve. Ugyanis Moore telepakolta a történetet egy rakás furcsa karakterrel és még furcsább helyzetekkel, amelyek miatt akár komolytalannak vehetnénk az egészet. De nem így teszünk, mert közben mindvégig érezni az író emberiség iránt érzett részvétét és tiszteletét, amelyek akkor mutatkoznak meg, amikor a legkevésbé számítunk rájuk.

Például senkit sem lep meg az emberek halála egy halálról szóló könyvben, de az már annál inkább, hogy mekkora tisztelettel, figyelemmel viseltetik az elmúlás iránt, és a humorban bizony elrejtett filozófiai jellegű gondolatokat. Ezek a pillanatok emelik ki Christopher Moore művét a komolyan aligha vehető komikus hangvételű könyvek közül – szerinte az élet abszurditás és a humor a legjobb megküzdési mechanizmusunk, amellyel rendelkezhetünk.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek