2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Megoldásra kerül-e fémtenyér rejtélye?

A kanadai nyelvész és fordító Sylvain Neuvelnek az Alvó óriások az első magyarul megjelent regénye. A szerző, állítása szerint egy animéből inspirálódott, és először film-szerűen született meg a regény cselekménye a fejében.

Sokak számára ígéretesnek bizonyult Neuvel története; ezt mi sem igazolja jobban annál, hogy az Alvó óriások filmjogai még a regény megjelenése előtt elkeltek. A regényt, amely egy sorozat első része, azóta több nyelvre lefordították, és hatalmas sikert aratott a külföldi olvasók körében.

A cselekmény roppant érdekesen indul: Amerikában egy kislány biciklizés közben beleesik egy óriási fémtenyérbe. Az egykori kislány, Rose, később felnőtt fejjel, már tudósként, egy csapat segítségével kutatásba kezd, hogy fényt derítsen arra, hogy honnan is került a hatalmas fémtárgy a Földre. Eközben egyre inkább megerősödik benne az a feltevés, hogy a tárgyat egy fejlettebb civilizáció hagyta hátra, és kiderül, hogy a fémtárgy többi része a bolygó további pontjain található.

Ami a regény narrációját illeti, naplóbejegyzéseken, újságcikkeken, valamint interjúkon és hangfelvételeken keresztül ismerhetjük meg a történet részleteit. E különleges szerzői fogás kifejezetten jót tesz a könyvnek. Neuvel maga is rajong a levélregényekért, ám nem csupán ez vezetett a különleges szerkesztésmódhoz, hiszen logikusnak is tartotta ezt. Olvasás közben valószínűleg mi magunk is különböző fejtegetésekbe bonyolódunk: elméleteket szövünk és elgondolkodunk majd. Ez az egyik ok, amiért nagyszerű regény az Alvó óriások.

A történet szereplőire se lehet panaszunk, hiszen az író meglehetősen sokszínű karakterfelhozatalt tartogat számunkra. Kifejezetten érdekes szereplő az interjúkat készítő személy, akiről habár viszonylag keveset tudhatunk meg, mégis nagyon érdekes és izgalmas karakternek ígérkezik. Remélhetőleg szereplője lesz a folytatásnak.

Mivel az Alvó óriások egy sorozat kezdőkötete, így nem meglepő, hogy számos kérdés megválaszolatlan marad még a regény végén is. Az epilógus egy elképesztő csavart tartogat, így sokakat még az utolsó pillanatban is meglepetés ér majd. Neuvel maga is egy eredettörténetnek szánta az Alvó óriásokat, hiszen állítása szerint még rengeteg potenciál rejlik a különleges univerzumban – reméljük, hogy a szerző kiaknázza e lehetőségeket a további kötetekben. A regény folytatása az Ébredő istenek (Waking Gods) címet viseli, és kilenc évvel az első regény cselekménye után játszódik. Az Alvó óriások egy könnyed szórakozást ígérő sci-fi, melyet a műfaj rajongóinak mindenképp érdemes kezükbe venni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…