2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Köddé vált város

A thriller műfajba tartozó könyvek nagyjából a következő kaptafára épülnek: eltűnik egy vagy több személy, egy detektívet keresnek fel az ügy megoldására, aki számos emberrel beszél; a nyomozó néha tévútra téved, mielőtt megtalálják az elkövetőt és/vagy az eltűntet élve vagy holtan. Blake Crouch nem követte ezt a sémát a Véres arany című művében.


A történet két idősíkon fut: 1893 és napjaink között „ugrálunk”. 1893 december 28-án kezdődik, amikor egy csaló érkezik az egykor virágzó, de mára már elhagyatott coloradói bányászvárosba, Abandonba. Ezt a napot egy rejtélyes esemény előzi meg, ráadásul szenteste: a 123 helybeli egyszer csak eltűnik, akikről soha nem hallanak többet. Közel egy évszázad múlva hatan úgy döntenek, elmennek a „kihalt” kisvárosba, hogy kiderítsék, mit történt. A csapat tagjai között van a szabadúszó újságíró Abigail Foster, történész édesapja, egy paranormális fotózással foglalkozó házaspár, valamint egy kalauz és asszisztense. Minél tovább vájkálnak a múltban, annál nagyobb veszélynek teszik ki magukat. Vajon tényleg köddé váltak a lakók?

Az időben folyamatosan váltakozó cselekmény és a radikális fordulatok kellően izgalomban tartanak minket; amit az író a furcsa, sejtelmes, ködös hangulattal tetéz. Karakterábrázolása is hiteles: a múltbeli szereplők szabályosan életre kelnek, s fejezetről fejezetre többet és többet akarunk belőlük. Ezekiel és Gloria Cutrie, akik sok minden tudhatnak a hátuk mögött, kénytelen megbirkózniuk Gus fiuk eltűnésével; aztán ott van Lana, a néma zongorista, valamint a sápadt és kopaszodó Molly Madsen, aki második emeleti szobájának ablakában ül naphosszat, várva hőn szeretett férje visszatértét. De ne feledkezzünk meg a megtört feleségről és a hatéves Harriet anyjáról, Bessie McCabe-ről, valamint Stephen Cole-ról se, aki meghallotta isten hangját.

Crouch harmadik műve thriller a javából, hiszen magában hordozza a műfaji sajátosságokat, de több is annál, mert az általa teremtett világ és alkalmazott stílus egyedi. A regény Abandon városáról szól, témája pedig az elhagyatottság – elhagyott múltak, szerelmek, családok, elvesztett gyermekek, akik talán várnak rájuk a túloldalon. Akár többszöri olvasásra is ajánlott a Véres arany, mert tipikusan az a könyv, amelyben újabb és újabb apró részleteket tudunk felfedezni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek