2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Kinyílt és lezárt kérdések

James Dashner Halálkúrája az Útvesztő című sorozat befejező része. Minden bizonnyal izgatottan várták már e kötetet a sorozat rajongói. E könyv segítségével végre tisztában lehet látni az előző kettőt; számos dologra fényt derít, és sok meglepetést tartogat a befejzés. A szerző egyik célja az volt, hogy elgondolkodtassa az olvasóit a könyvben felvetett számos kérdésről, mint az, hogy szabad-e emberéleteket feláldozni egy nagyobb cél érdekében, mely az emberiség fennmaradása.

A Halálkúra nem szenved hiányt fordulatokból és akciódús cselekményből, így az aki egyszer kezébe veszi, nehezen fogja majd letenni. Dashner gondoskodik arról, hogy számos kérdést megválaszoljon, ám sok megválaszolását közülük az olvasóra bízza. E regény eléggé megosztja az olvasóközönséget, vannak, akik imádják, mások pedig nem ilyen befejezésre számítanak.

A Dashner által alkalmazott lezáratlan befejezésnek is megvan a maga előnye, hiszen az olvasó lehetőséget kap az olvasottak végig gondolására és szabadjára engedheti a fantáziáját. Ám az ilyen befejezésnek az a hátránya, hogy sokan hiányérzettel fogják letenni a könyvet olvasás után, tudva, hogy néhány kérdésükre már sosem kapnak választ…

Az olvasók számára már ismert Thomas a narrátor; számos korábban megismert karakter szerepe lesz kevésbé hangsúlyos a regény során. Néhány régi szereplő homályba merülését, kompenzálja, hogy a hangsúlyos karakterek viszont rendkívül színesek és semmiképpen sem hagyják közömbösen az olvasókat. A regény hangulatilag eléggé érzelemmentesre sikerült, hiszen számos haláleseten egyszerűen ’túllendül’ a cselekmény (és Thomas is), így nem érződik a történések drámaisága.

A Halálkúra méltó befejezése Dashner izgalmas triógiájának. Habár ez a sorozat utolsó kötete, az esetlegesen nyitva maradt kérdések miatt mégsem szabad elkeserednie a rajongóknak, hiszen Dashner írt egy előzmény kötetet, és még egy megírását tervezi, így az olvasók újra elmerülhetnek majd a szerző alkotta különleges hangulatú fantázia-világban.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek