2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Katsu váratlan fordulattal lepi meg olvasóit

Anna Katsu a Halhatatlan című trilógiája A szakadék című kötettel elérkezett a végéhez. Katsu trilógiájának első részével gyorsan a felnőtteknek szóló fantasy koronázatlan királynőjévé vált, regényei számos nyelvre kerültek lefordításra; a trilógia első része a Halhatatlan bekerült 2011 tíz legjobb első könyves szerző által írt regény közé, a sorozat második részét pedig számos díjra jelölték.

A szerző egyik gyakran emlegetett érdeme, hogy képes a természetfelettit realisztikusan ábrázolni, túlzások nélkül. Trilógiája egy gyönyörű történet a szerelemről és a szerettekért való áldozathozásról.

A szakadékból megismerhetjük Lanore McIlvrae-t, aki több száz éve menekül Adairtől, mert fél a férfi képességeitől és lobbanékony természetétől. Lanore kőfal mögé zárta a férfit, hogy ezzel megmentse szerelmét, Jonathant. Kétszáz év elteltével Adair kiszabadul, és Lanore retteg a bosszújától, ám a dolgok váratlan fordulatot vesznek… Lanore négy évvel később egy lakatlan szigeten talál rá Adairre, és arra kéri, hogy a férfi segítsen neki lejutni az alvilágba, hogy az alvilág királynőjétől kikönyöröghesse Jonathan szabadon engedését.

A sorozat befejező részében jelentős változás történik a karakterek jellemében; említésre méltó, hogy Adair kibújik a tőle megszokott rosszfiú-szerepből, Lanore pedig egy új oldalát mutatja meg. Szerencsére a karakterek A szakadékban sem veszítettek összetettségükből és sokszínűségükből. A regény hangulata is megváltozik az előző két részhez képest, hiszen veszít sötétségéből.

Az olvasók számos újdonságot megtudhatnak Adair múltjáról, melyek segítségével e karakter még árnyaltabbá válik. Bizonyára néhányaknak furcsa lesz, hogy a befejező rész nem pont olyan, amely az előző két kötet stílusából és cselekményvezetéséből következik, ám szerencsére a regény kiszámíthatónak vagy unalmasnak semmiképp se mondható.

Mindazok számára, akik olvasták a sorozat további két kötetét, érdemes a harmadikat is kezükbe venni, hiszen a rajongók legnagyobb bánatára egy egészen meglepő fordulattal végérvényesen lezárásra kerül a nagysikerű sorozat. Ha a sorozat felkeltette a fantasy műfaj rajongóinak érdeklődését, akkor érdemes az első kötettől kezdeniük, hiszen a regények szorosan egymásra épülnek.

Alma Katsu harmadszor is sikeresen bizonyítja írói tehetségét, hiszen cselekményvezetése és írói stílusa továbbra is lenyűgöző, így regénye számos önfeledt szórakozással teli órával ajándékozza meg olvasóit, mi több, az olvasók jóval a regény befejezése után sem lesznek képesek a szerző emlékezetes karaktereit kiverni a fejükből.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…