2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Ismerem-e a családom?

Megan Abott Majd megismersz című regénye eltér a szokványos thrillerektől, ugyanis sokkal inkább a megtett útról ír, semmint a rejtélyről.

A nagyobb képet kis részletekből állítja össze apránként, miközben a hangsúlyt a miértekre és a hogyanokra, valamint a tekervényes részletekre és a karakterek jellemeire helyezi. Továbbá általában jellemző a történeteire, hogy ott lebeg a levegőben a bizonytalanság, amely a leghétköznapibb eseményeket is sötétebbé és jelentőségteljesebbé teszi.

A sztori egy rejtélyes gyilkosságról szól, s a középpontban a Knox család áll, akinek élete a tornásztehetség gyerekük, Devon körül forog. Az anyát, Katie-t leterheli kamasz lánya változása, az apa, Eric pedig megszállottan egyengeti az ő karrierjét. A gyerekek közül Drew a testvére árnyékában él, de annak ellenére, hogy elhanyagolják, nagyon is tisztában van a dolgokkal; míg Devon az elit tornászokkal folytatott versenyben küzd a helytállásért, na és persze az olimpiai kvalifikációért, miközben a kamaszkor nehézségeivel is szembenéz.

Majd az életükbe egyszer csak „belerondít” a halál egy rendkívül fontos verseny előtt – ami nagy valószínűséggel nem természetes módon történt. Ez természetesen megrázza a tornászcsapaton belül szorosra fűzött kapcsolatokat, és rettegéssel tölti el a Knox szülőket is, hiszen elúszni látszik mindaz a kemény munka, amit lányuk sikeréért megtettek. Elkerülhetetlenül elindulnak a pletykák a tornászlányok szülei között, és sorra kerülnek a felszínre a tikok rejtett cselszövésekről és szövetségekről. S eközben egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a Knox család tagjai sem is ismerik olyan jól egymást, mint azt hitték.

A Majd megismerszben az írónő újra megcsillogtatja azt a tehetségét, amellyel a tinédzser lányok mocskos és pszichotikus világát képes elénk tárni, és amely tele van nehézséggel, fájdalommal és olykor kegyetlenséggel, és amelyet az alacsony önértékelés, a vágyak, az irigység és a zűrzavar pillanatok alatt sötétségbe borít. Ezzel éles ellentétet képez az, hogy az egyszerű kis pillanatokat már-már költőien fogalmazza meg, jelentéssel megtöltve azokat. A regény abban is kitűnik műfajbeli „versenytársai” közül, hogy Katie perspektívájából láthatjuk az eseményeket, így a karaktereket is annyira ismerhetjük meg, amennyire ő; továbbá épp ezért a szülőség témája is fontos része a regénynek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…