2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Három elnök halálát nézte végig Lincoln fia

Három elnök halálát nézte végig Lincoln fia – 10 érdekesség a híres merényletről
Történelmi rejtélyek nyomába ered Laurence Fishburne a HISTORY-n

Robert Todd Lincoln nemcsak édesapja halálos ágyánál virrasztott – később hadügyminiszterként volt tanúja James A. Garfield meggyilkolásának, és ott volt a William McKinley elleni támadásnál is. Ez csak egy abból a tíz érdekességből, amit a HISTORY összegyűjtött a történelem egyik leghíresebb merényletéről. A csatorna új sorozatában pedig Laurence Fishburne annak a mítosznak jár utána, hogy vajon túlélhette-e a hajtóvadászatot az elnököt lelövő színész.

Arra valószínűleg mindenki emlékszik a törtélemóráról, hogy Abraham Lincoln életének egy John Wilkes Booth nevű színész – a végóráit élő Konföderáció híve – vetett véget véget egy színházi előadás közben, a polgárháború utolsó napjaiban. Az amerikai történelem tragikus fejezetének azonban számos olyan részlete van, amely még a szakértők számára is meglepő lehet. Ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

1. Booth nem megölni akarta Lincolnt, hanem elrabolni, hogy életéért cserébe a déli hadifoglyok szabadon bocsátását követelje. Ám terve meghiúsult, amikor az elnöki konvoj az utolsó pillanatban módosította útvonalát útban egy matinéra. Booth végül a déli főváros eleste után döntött a gyilkosság mellett.

2. Kevésen múlt, hogy Ulysses S. Grant is a merénylet áldozata legyen. A uniós haderő főparancsnoka, a későbbi elnök is hivatalos volt 1865. április 14-én a washingtoni Ford Színházba, Az amerikai kuzinunk című vígjáték előadására. Ám Grant felesége rosszban volt a First Ladyvel, ezért lemondták a részvételt.

3. A merénylet több életet is megnyomorított. Granték helyett végül egy New York-i szenátor lánya és annak vőlegénye ültek a Lincoln-házaspár mellett a páholyban. Utóbbi szembe is szállt a merénylővel, aki megszúrta a fiatal katonatisztet. Sérüléséből felépült, de a traumából nem. Húsz évvel később többször megszúrta feleségét, majd öngyilkosságot kísérelt meg, és élete hátralevő részét szanatóriumban töltötte.

4. Boothnak két társa is volt: George Atzerodt küldetése Andrew Johnson alelnök, Lewis T. Powell feladata pedig William Seward külügyminiszter megölése lett volna a merénylet éjszakáján. Ám előbbinek inába szállt a bátorsága, utóbbi pedig bár többször megszúrta Sewardot, az valahogyan túlélte a támadást.

5. Lincoln megölése Booth reményeivel szemben nem adott új lendületet a Konföderációnak, viszont Északon sem mindenki gyászolta az elnököt. Sokan ugyanis zsarnoknak tartották, a radikális republikánusok pedig úgy vélték, nem bánt elég keményen a legyőzött déli rabszolgatartókkal.

6. A First Lady, Mary Todd Lincoln úgy vélte, hogy az alelnök is benne volt a férje elleni merényletben, de erre nincs bizonyíték. Andrew Johnsont beiktatták elnöknek, és kitöltötte Lincoln négy éves mandátumát. Északon azonban népszerűtlen volt, mert a lázadó déli államok mielőbbi pacifikálását fontosabbnak tartotta a volt rabszolgák polgárjogainak érvényesülésénél.

7. Lincoln két évvel halála előtt a színpadon látta gyilkosát. Booth A márványszív című előadásban lépett fel 1863. november 9-én, és a beszámolók szerint többször is Lincoln páholya felé mutatott ujjával, amikor szerepe szerint durva fenyegetéseket fogalmazott meg.

8. Az elnök halálos ágya turistalátványosság lett. A fejbe lőtt, eszméletlen, de még lélegző Lincolnt egy színházhoz közeli lakásba vitték, ahol másnap reggel halt meg. A ház tulajdonosa, egy William Petersen nevű német bevándorló elkezdett jegyet árusítani, annyian keresték fel az elnök halálos ágyát.

9. Lincoln fia három elnök halálának volt tanúja. Bár a páholyban nem volt apja mellett, a halálos ágyánál ott virrasztott az akkor 21 éves Robert Todd Lincoln. Később hadügyminiszter volt James A. Garfield kabinetjében, s ott állt az elnök mellett, amikor 1881-ben egy washingtoni pályaudvaron agyonlőtte egy sértődött ügyvéd, amiért nem kapott párizsi konzuli posztot. Aztán 1901-ben William McKinley meghívására érkezett egy buffalói vásárra, ahol pár perccel korábban lőtte le az elnököt egy anarchista.

10. Vannak, akik szerint John Wilkes Booth túlélte az ellene folyó hajtóvadászatot. A hivatalos verzió szerint a hatóságok 12 nap bújkálás után egy virginiai farmon találtak a merénylő nyomára, ahol tűzharcban halálos sebet kapott. Mégis felütötte a fejét a legenda, hogy Booth túlélte az incidenst, és megszökött.

A HISTORY új sorozata modern módszerek, például DNS-elemzés segítségével ered a rejtély nyomába A Történelem legnagyobb rejtélyei című új sorozatban, amelynek házigazdája a világhírű Laurence Fishburne. A további epizódokban szóba kerül a Titanic és Ernest Schackleton Antarktisz-kutató jégbe fagyott hajója is.

A történelem legnagyobb rejtélyei – január 27-től szerda esténként 21 órakor a HISTORY-n.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…