2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Fantasy feketehumorral

Végre hazánkba is megérkezett az angol író, Richard Morgan a Hősöknek való vidék című háromrészes sorozatának második kötete, mely A holtak szava címet viseli. Morgan, regényében mesterien ötvözi a sci-fi és thriller műfaját, egy elképesztően egyedi világot megalkotva. A szerzőnek már számos könyve jelent meg magyarul, így neve bizonyára ismerősen cseng a sci-fi műfaj hazai rajongói számára is.

A holtak szava a sorozat első részéhez, Az acél emlékéhez képest pontosan egy évvel később játszódik. Az olvasók újra találkozhatnak a számukra már ismerős szereplőkkel, akik nem mások, mint Ringil, Archeth és Egar. Ringil ellenzi a rabszolgatartás, ám mivel a rabszolgakereskedelem legális Trelayneben, Ringil törvényen kívülivé válik. Utolsó mentsvára az, hogy Archethnél keressen menedéket, ám kénytelen azzal szembesülni, hogy ott sincs minden a legnagyobb rendben: soha nem látott módon férkőzik be a sötétség a birodalomba.

A holtak szava egy percre sem engedi olvasóját elkalandozni; a történet lebilincselő, mindig történik benne valami, és ami még fontosabb, minden okkal történik. Az olvasók könnyen megszerethetik a három főszereplőt, akikről számos dolgot megtudhatnak a cselekmény előrehaladtával. A szereplők jelentős karakterfejlődésen mennek keresztül, ám a cselekmény lassabban indul be, mint az első kötetben. Ez lehet, hogy csalódást okoz egyeseknek, de minden bizonnyal a harmadik kötet előkészítésének része e cselekményszerkesztési mód.

Morgan könyve kiválóan eltalálta az arányokat a sci-fi, thriller és fantasy, valamint az erőszak és szex között, így ezek mindegyike pont olyan mennyiségben van jelen a regényben, hogy azt színessé tegye, nem pedig egysíkúvá. A szerző leírásai rendkívül deskriptívek, így a regény jelenetei könnyen beleéghetnek az olvasók memóriájába; a Morgan által gyakran alkalmazott feketehumor üde színfoltja a regénynek.

A holtak szavának nem csupán a világépítése említésre méltó, hanem a szellemes párbeszédei, és komplex elbeszélése is; Morgan mestere annak, hogy hogyan építse fel fokozatosan olvasójában a feszültséget, majd oldja fel azt esetenként, valamint karaktereit képes még akkor is szerethetővé tenni, amikor azok éppen olyasvalamit tesznek, amivel az olvasó nem ért maradéktalanul egyet. Ennek egyik oka valószínűleg az, hogy a karakterek rendkívül emberiek; ők sem tévedhetetlenek, és hozzánk hasonlóan hibáznak.

Mindazok, akik érdeklődését eléggé felcsigázta a sorozat első része, Az acél emléke, nem fognak csalódni, hiszen ezúttal is egy fordulatos, hiteles leírásokkal teli, összetett cselekményű regényt kapnak. A holtak szava túlmutat egy egyszerű fantasy-n, hiszen Morgan regénye politikai és társadalmi szatíra is egyben. A sorozat befejező része a The dark defiles címmel már megjelent angol nyelven, így remélhetőleg hamarosan a hazai olvasók számára is elérhető lesz a regény fordítása.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek