2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Eutanázia – gyilkosság?

Greg Iles családi drámája a tetőfokára hág a Natchez-trilógiában: a Mississippi vérben vulkán módjára titkok készülnek felszínre törni, aminek megakadályozása érdekében mindent megpróbálnak elkövetni azok, akiknek ebből kára származhat. Az óra is ketyeg, hogy Penn visszaszerezze családját. Választ kaphatunk arra a ’60-as évek civil jogokért folytatott harcok idejéből származó fő kérdésre, hogy vajon ki ölte meg Viola Turnert.

Nincs jó sora Penn Cage-nek: sokat kellett eddig kibírnia, eltűrnie, és majdnem mindent elvesztett az igazság keresése miatt. A családja veszélyben; félti lánya, Annie biztonságát Snake Kox és a Dupla Sasok miatt, az FBI-őrizet ellenére. Apja, Dr. Tom Cage Viola Turner meggyilkolásának vádjával a törvény előtt felel. A nővérrel paktumot kötött, hogy a végső stádiumú tüdőrákban szenvedő nőt kegyes halálhoz segíti eutanáziával. A doktor nem kér fia segítségéből; senki sem érti viselkedését. Pennt ez azonban hidegen hagyja, és igyekszik minden eszközt bevetni, hogy megmentse apját, tekintet nélkül a következményekre. Szerencsére sikerül szövetségeseket találni Serenity Butler, híres író és veterán, valamint egy Rusty, egy régi barát személyében. Veszélyt jelent még Penn féltestvére, Lincoln Turner is, aki bosszút esküdött a Cage család ellen, Viola halála miatt.

Nem meglepő módon ebben a kötetben is lehull a lepel néhány titokról a családdal és a barátokkal kapcsolatban – nem egy meglepetésként éri Pennt. Benne egyébként az a szerethető, hogy hisz az emberek jóságában, valamint erős és soha nem adja fel. Kétségbeesetten hisz apjában, családjában; és hinni akar az igazságban és az igazságszolgáltatásban. Legvégül mindezen ideák megrengeni látszanak. A karakterek szerencsére nem egysíkúak, mert a fejlődés tetten érhető kötetről kötetre, s bár jellemük nem teljesen realisztikus, elegendően komplexek a történet, valamint a karaktertípusok adta keretekhez képest. Ez pedig hasznos a regény hossza és a cselekmény bonyolultsága miatt, hiszen el tudunk igazodni a szereplők között, s nagyjából sejthetjük, mit várhatunk tőlük, megkönnyítve az olvasást.

Aki olthatatlan szomjat érez a krimi vagy a családi dráma iránt, az felüdülést találhat a végeláthatatlanul hosszú Natchez-trilógiában, amely a Penn Cage-sorozatban negyedik, ötödik és hatodik részt öleli fel. Mindemellett képet kaphatunk Greg Iles által tipizált karaktereken keresztül arról, hogy mit gondol a rasszoktól, a társadalomról és a kultúráról. Mindenképpen érdekes olvasmány.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek