2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF
egymásbaveszve rm

Egymásbaveszve

egymásbaveszve rmAz Oscar- és Golden Globe-díjakat nyert, és Cling Eastwood által rendezett Titokzatos folyó című film Dennis Lehane ugyanezt a címet viselő regényének adaptációja. A könyv nagy népszerűségnek örvend – hasonló pozitív véleményt lehet alkotni az Egymásba veszve című kötetéről is, amely egy nehéz sorsú, szeretetre éhes, bizonytalan, ugyanakkor erős nő története.

Rachel Childsnak nehéz és bonyolult gyerekkora volt, aki az elhagyatottságot korán megtapasztalta: apja három éves korában elhagyta, akiről csak nagyon halványan derengő emlékei vannak. Anyja, Elizabeth az egykor híres írónő házassági témájában, nem hajlandó semmit sem elárulni a férfiról. Ő egyébként keserűen és savanyúan áll az élethez; lányát bántalmazta, elhanyagolta és szabályosan megfojtotta a kontrollja alatt. Nem csoda, hogy Rachel se lelkileg, se pszichikailag nem egészséges. Nem mondott le édesapjáról: átvitt és szó szerint is keresi édesapját, ami pszichikailag nyilván megviseli.

A főhős újságíróként dolgozik, majd később tv-s riporterként is befut. Egy haiti tudósítás derékba töri a karrierjét, amikor élő egyenes adásban idegösszeroppanást kap. Ezután bezárkózik apartmanjába; férje, Sebastian, aki egyébként csak a karrierjével és magával törődik, türelmesen ápolja, és igyekszik segíteni neki leküzdeni az agorafóbiáját. Egy nap Rachel útjába sodorja a sors Briant a múltból, aki mindig is érdekelte, de egyúttal össze is zavarta őt. Ráébred, hogy a boldogság még nem csúszott ki kezei közül teljesen, és ez a férfi fogja a biztonságot jelenteni számára. Össze is házasodnak, azonban Rachel élete reményei és várakozásai ezzel mégsem rendeződik.

Észrevehető, hogy a regényben a karakterfejlődés szorosan kapcsolódik a cselekményhez; a komplexitás előbbi által teremtődik meg, épül fel. A főhősnő egyszerre törékeny és törődő; a másodlagos és mellékszereplők nem sablonosak, hanem egytől-egyig egyedi benyomást keltenek az olvasóban. Az író apránként adagolja a fordulatokat, ami fokozatosan egyre komorabbá és feszültebbé teszi a történetet. Ez a hangulat a regény második felében tetőződik be.

Az Egymásba veszve három témát fed le, amelyek remekül működnek együtt – ezek az elhagyatottság, a megcsalás és árulás, továbbá a barátság; de ezek egyike sem olyan erős motiváció, mint a szeretet és szerelem, valamint a bizalom. A mögöttes mondanivaló elgondolkodtató: adott egy nő, akinek az élet adott egy pofont, s rajta áll a döntés, hogy visszatámadjon-e, vagy ehelyett elfogadja a történteket. Szól arról is, hogy egy kapcsolat váratlan felbukkanása nem biztos, hogy garancia a megmenekülésre, de erőt és bátorságot lehet meríteni belőle önmagad megmentéséhez.

Dennis Lehane most sem okozott csalódást. A rajongóknak kötelező; akik pedig még nem találkoztak az íróval – nos, talán érdemes lenne végre „összefutni”. Az Egymásba veszve még távolról nézve is húsba vágóan valóságos és hiteles történet.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek