2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Egy tényleg brutális fantasy

Richard Morgan a népszerű díjnyertes angol sci-fi és fantasy író legújabb trilógiájának első része Az acél emléke címet viseli, és hazánkban idén került megjelenésre. Morgan regénye nem egy könnyed délutáni olvasmány; az író nem fél az erőszak, szexualitás, politikai aspektusok megjelenítésétől, így regénye más, mint a hagyományos értelemben vett fantasyk.

Az acél emléke egy meglehetősen sötét hangulatúra sikerült fantasy. A regény központi szereplője Ringil, az egykori háborús hős. Ringil megbízást kap anyjától, hogy előkerítse a rabszolgasorba jutott unokahúgát, ám kiderül, hogy sokkal több forog kockán a lány életénél. Gil a sötét erőkkel találja szemben magát, és mindent el kell követnie barátaival, hogy ne teljesülhessen be a sötét jóslat, mely az egész világra veszélyt jelent…

Aki kezébe veszi Az acél emlékére című regényt, igencsak magas dózisra készüljön erőszakból, szexualitásból és nem utolsósorban káromkodásból. Morgan látszólag sokkolni, megdöbbentetni szerette volna olvasóját; valószínűleg ezt többek között bizonyítja az is, hogy meleg főhőst választott regénye központi karaktereként, aki jócskán kiveszi a részét a számos, kedélyeket felborzoló jelenetekből. Akik érzékenyek az erőszakra, mégis túl tudják magukat tenni a könyv olykor megbotránkoztató jelenetein, gyorsan észre fogják venni, hogy mennyire eredeti a regényötlet, és mennyire magával ragadó a narrátor elbeszélése.

Morgan nem jön zavarba, a brutalitás explicit módon való leírásától; még ha néhányak szerint túlzásokba is esik az író, vitathatatlan, hogy lebilincselő írói stílusába rendkívül könnyű beleszeretni Morgan regénye alapvetően fantasy, mely sci-fi elemeket is tartalmaz. A regény karakterei meglehetősen izgalmasra sikeredtek; bártan lépnek fel különböző helyzetekben, és nagyszerű párosításnak bizonyulnak a regény durva cselekményével, miközben személyiségük a legapróbb részletekig finomra van csiszolva.

Az acél emléke egy kétségtelenül sokszínű könyv, melyben mindenkinek könnyű lesz megtalálni a számára érdekesnek tartott aspektust, egyúttal kötelező a hardcore fantasy rajongóknak. Morgan trilógiájának első része nem függővéggel ér véget, így önálló könyvként is megállja a helyét. Ám, akit eléggé felcsigázott az író, és kíváncsi a sorozat további részeire, annak jó hír, hogy a sorozat két további kötete már megjelent angolul, így remélhetőleg a magyar fordításra sem kell sokat várniuk a rajongóknak

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek