2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Egy szívhez szóló történet

Az amerikai Karen White már fiatalon elhatározta, hogy író lesz, mégis szövevényes úton jutott el az írói pályáig; feladva az üzleti világban való karrierjét, hosszú idő után álma végre teljesült. A Köztes idő című könyve a második magyarul is megjelenő regénye, mely idén került a hazai könyvesboltokba, és az írónőtől már megszokott stílusban és színvonalban mesél el egy szívhez szóló, elgondolkodtató történetet.

White-nak számos könyve jelent meg mióta írói pályára lépett; első regénye 2000-ben került kiadásra. Regényei azóta számos jelölést és díjat kaptak, és az írónő napjainkban az USA Today és a New York Times bestsellerlistájának előkelő helyét elfoglaló írója. Idén már a tizenkilencedik könyve jelent meg külföldön, ám sajnos a magyar rajongók még nem sok itthon is megjelent könyve közül válogathatnak.

A Köztes idő főszereplője Eleanor Murray, akinek hétköznapjai meglehetősen keservesen telnek; Eleanor magát okolja azért, mert nővére lebénult egy olyan korábbi balesetben, melyből neki sikerült felépülni. Ha ez nem lenne még elég, a fiatal nő szerelmes nővére, Eve férjébe. A regény kezdetén az olvasó a fiatal, tizenhét éves Eleanort ismerheti meg, majd az idősebb Eleanorra kerül a hangsúly, aki mindent megtesz családja kiszolgálásáért. A keserű hétköznapokból a nő főnökének ajánlata hozhat változatást, aki megkéri Eleanort, hogy ápolja az idős nagynénjét.

Itt jelenik meg a történet magyar vonatkozása; az idős hölgy Szarka Helena, aki testvéreivel 1944-ben disszidált Magyarországról. Helenát roppantul megviselte és zárkózottá tette testvére elvesztése, így érhető okokból nem bizonyul a legjobb társaságnak, mi több a közte és Eleanor közötti generációs szakadék sem segít a helyzeten. Eleanorra vár a feladat, hogy fényt derítsen a Helena múltjának részleteire, és kirángassa az idős hölgyet az apátiából. Az együtt töltött idő alatt, miközben egymást is megismerik, önmagukkal is egyre jobban tisztába jönnek, és egyre bizalmasabb viszony alakul ki kettőjük között. Vajon sikerül rendbe hozni Eleanornak az életét?

A regény több szálon fut, így Eleanor és Eve története mellett Helena életét is mélyebben megismerhetik az olvasók. White alaposan kidolgozta a cselekményt, így senki se lepődjön meg a 400 oldal körüli terjedelmen. A regény a hossza ellenére sem laposodik el; a történetnek sikerül érzelmeket kiváltani az olvasókból, akik könnyen tudnak a történet bizonyos részei alapján saját életükre asszociálni. A Köztes idő ajánlott egy kellemes stílusú, megható könyv, emberi problémákról, mely bátran ajánlható mindazoknak, akik egy szívmelengető történetre vágynak a hűvös őszi napokon.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek