2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Egy modern Rómeó és Júlia

Sophie Jackson Egy font hús című regénye a hasonló címet viselő trilógia első része, egyben egy szívet melengető szerelmi történet az elfogadásról és az újrakezdésről.

A történet főszereplői két nehéz sorsú fiatal, akik számtalan nehézséget leküzdve találnak egymásra, dacolva a múlttal és a jelennel. Jackson, aki maga is az olvasás rajongója, nappal angolt tanít, ez estéket pedig szenvedélyének, az írásnak szenteli.
A rosszfiút Wes Cartert három év szabadságvesztésre ítélik kokainbirtoklás miatt. Tartozott valakinek, ám a tartozás megadása helyett a büntetést választotta. Ám a külsőségek ellenére, a rosszfiú álarc mögött érző szív rejlik. Kat Lane kilenc éves volt, amikor egy banda agyonverte apját Bronxban. Katet egy titokzatos idegen mentette meg a tragikus éjszakán, akinek kiléte azóta is ismeretlen. Évekkel később Kat irodalmat tanít Wesnek a börtönben, ám a két felnőtt úgy tűnik, hogy képtelen menekülni a múlt árnyékaitól…

Jackson regényének egyértelműen a karakterek az erősségei. Wes Carter egy vérbeli rosszfiú, aki könnyen elcsavarhatja a női olvasók fejét; ám az ő karaktere sem nélkülözi az összetettséget, hiszen tanúbizonyságot tesz arról, hogy személyiségének egy lágyabb oldala is létezik. Wes korábban többször megszegte a törvényt, ám el is nyerte büntetését ballépéseiért. Kat még csupán kilenc éves volt, amikor a szeme láttára, elképesztő brutalitással gyilkolták meg apját; a traumától felnőve sem bír szabadulni.

A két főszereplő sorsa úgy keresztezi egymást, hogy Kat irodalomtanárként kezd el abban a börtönben dolgozni, ahol Wes büntetését tölti, és feltételes szabadlábra helyezésének érdekében órákat kénytelen venni. Kat és Wes tűz és víz; talán pont ez az ellentét az, amely ellenállhatatlanná tette őket egymás számára. A szereplők között elképesztő gyorsan szikrázni kezd a levegő, Wes hamar felismeri Katben az általa megmentett lányt. Ám szerelmük nem teljesülhet be a tanár-diák viszony miatt, így kapcsolatuk egy szenvedéllyel és vágyakozással teli viszonnyá alakul.

Aki azt hinné, hogy Jackson regénye csupán Kat és Wes szerelméről szól, az téved. A cselekmény sokkal szélesebb spektrumban foglalkozik az emberi viszonyokkal és érzelmekkel, így a családi kapcsolatok és a barátságok is fontos részét képzik a regénynek. Mivel a mellékszereplők is jelentősek a történet szempontjából, az olvasók számos, a cselekményt érintő, lényeges információval gazdagodhatnak velük kapcsolatban. A főszereplők karakterfejlődése jelentős, így bátran állítható, hogy a regény karakterei az egyhelyben toporgás helyett tartanak valahova.

Az Egy font hús élvezetes olvasmány lehet mindazok számára, akik könnyed kikapcsolódásra vágynak, és fordulatos cselekmény helyett nem bánják, ha a szerző a karakterek lelkivilágára fekteti a hangsúlyt. A fordítás kifejezetten jóra sikerült, így mindazok is, akiknek már néhány fordítás csalódást okozott, bátran adjanak esélyt Jackson regényének – nem fognak csalódni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…