2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Egy feje tetejére állt világ

Adam-Troy Castro sci-fi-, fantasy- és horror-regények írója; már több mint két évtizede tevékenykedek a pályán. Több irodalmi díjat is bezsebelt és számos jelölést kapott eddigi pályafutása során.

Legismertebb műve a Pókember-sorozat. A holtak küldöttei című regényében a sci-fi, pszcihothriller és krimi elemek vegyülnek egymással, egy igazán üdítő ötvözetet létrehozva. A holtak küldöttei, mely Philip K. Dick díjat nyert 2008-ban, egy háromrészes sorozat első állomása.

Castro fordulatos regényében a mizantróp Andrea Cort két ember meggyilkolásával kapcsolatban nyomoz (ahelyett, hogy az egyszerűbb utat választaná, és bűnbakot keresne), egy szó szerint kifordított világban, az Egy Egy Egy nevű henger alakú űrállomáson. A háborús bűnösként megbélyegzett Cortnak egy sor rejtélyt kell felgöngyölíteni, mi több saját félelmeivel is szembe kell néznie. S milyen is e kifordított világ, melyben nyomozni kényszerül? Elég, ha elképzeljük, hogy minden a feje tetejére áll. A különleges faj, a függeszkedők, hogy elkerüljék a mélységbe zuhanást, majomként függeszkednek és csimpaszkodnak. E furcsa univerzumot és a függeszkedők faját a mesterséges intelligenciák hozták létre.

Castro univerzumában nem az egyenlőség, hanem az alárendeltség dominál. A furcsa univerzumhoz pedig furcsa főhős dukál: Andrea Cort nem egy tipikus, könnyen megszerethető főszereplő. A traumatikus múltú nő idegenkedik mindennemű emberi kapcsolattól, cinikus az életszemlélete, ám kétségtelen, hogy munkáját rendkívüli precizitással végzi. Az olvasó eleinte valószínűleg teljesen idegennek fogja Cort személyét érezni, ám a cselekmény előrehaladtával e távolság fokozatos csökkenésnek indul; a nyomozónő egyre érthetőbbé és emberibbé válik az olvasó szemében. Cort személyisége jelentős fejlődésen megy keresztül a nyomozás során, hiszen a nő kénytelen leszámolni saját démonjaival

A holtak küldöttei egy több száz oldalas regény, melyben fokozatosan bontakozik ki a cselekmény, és az olvasó a nyomozással párhuzamosan jön rá a megoldásokra, ám Castro képes néhány meglepő csavarral zavarba hozni olvasóját. Regénye kétségtelenül fordulatos és ötletgazdag, és nem csupán a regény univerzuma különleges, hanem a karakterek is izgalmasra sikerültek.

A holtak küldöttei izgalmasak karaktereket vonultat fel és egy rendkívül érdekes történettel szolgál, így könnyen belophatja magát a sci-fi rajongók szívébe. Castro aprólékosan kidolgozott regénye a krimi rajongóinak is sok örömet fog okozni, hiszen e regény a szórakoztatóirodalom egyik legjobban sikerült alkotása. Az Andrea Cort sorozat második része 2009-ben már megjelent angolul a Third Claw of God címmel. Bátran állítható, hogy a sorozat első része kiváló előkészítése a folytatásnak, így remélhetőleg a hazai rajongók hamarosan kezükben tarthatják a fordítást, hogy ismét elmerülhessenek a Castro alkotta különleges univerzumban.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…