2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Egy család szakad ketté

A remény földjén, A fehér csillag és a Vad vidék az első három kötete az Iny Lorentz által írt Gisela és Walther-sorozatnak. A Vörös égbolt a Lincoln idejében játszódó történelmi saga negyedik és egyben utolsó része, amelynek fókuszában a Fitchner története áll.

Az első részben a waterlooi csatába csöppenünk; a másodikban Walther és Gisela otthonra lel Texasban, és megszületik két gyermekük, és kitör a függetlenségi háború 1863-ban; a harmadikban Walthernek új felesége van (Nizhoni, aki az előbb említett gyerekek nevelésben segített), és kezdetüket veszik az árulások, az ellentétek pedig fokozódnak; míg végül az utolsóban a hatvanéves Walthert ismerhetjük meg, akinek politikai opponense akad.

Edward Montgomery támogatta a rabszolgaságot; míg Walther Fichtner, vagy Fitchner, ahogyan kiejtés alapján hívták, pedig ellenezte. Texasban tartott beszédet a Szenátus előtt, amely olyan hosszúra nyúlt és soknak tűnt Walther számára, hogy felszólalt ellene. Ez pedig kettejük politikai párbajának kezdetéhez vezet.

Thierry Coureur egykor Walther jó barátja volt. Azonban mióta felesége, Rachel kérésére rabszolgákat tart a háztartásban, megtört e barátság. A nő embertelenül bánik ezekkel az emberekkel, amit férje nem néz jó szemmel. Továbbá Rachel pedig haragudott Waltherre azért, mert elvette férje szenátusi helyét, és jóval rátermettebb farmer is. Mindemellett ott van Abigail is, Thierry és Rachel lánya, akit „erőszakkal” Jim Jerkinshez adtak hozzá Josef Fichtner helyett, pedig vele már jegyben járt.

Walthernek két fia van első feleségétől, Giseltől: Joseph és Waldemar. Waldemar a katonai iskolában tanul, és az Unió oldalán harcol, míg Joseph a farmon segít, és a Konföderáció seregét erősíti, önként bevonulva. Családja megmentésnek érdekében az apa olyan döntéseket kénytelen meghozni, amelyeknek súlyos következményekkel járhatnak a jövőben – azonban nincsen más választása.

A Vörös égbolt remek lezárása az emigráció-sagának. A szerző írásmódja megfelel a műfaji követelményeknek: a szöveg nem komplikált, a szavak és mondatok jelentései és céljai egyértelműek, a cselekmény lényegre törő. A történelmi regények az amerikai történelem kedvelőinek kiváló szórakozást, időtöltést nyújtanak – pláne, hogy egy glosszárium is tartozik a regényhez, benne a fiktív és valós történelmi alakokkal, valamint fogalommagyarázatokkal is szolgált Lorentz.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…