2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Édesen az év körül

A gasztronómiában mára elvárássá vált, hogy nemcsak a szájat-gyomrot, hanem már a szemet is jól kell lakatni. Így szivárgott be a művészet a konyhába is, hiszen egy-egy étel szemet gyönyörködtető műalkotássá tud válni a szakács kreatív és gondos kezei alatt. Ha lehet így fogalmazni, a költemények királynője a sütemények, mert igazán szemet gyönyörködtető látványt tudnak nyújtani. Sallay Fanni ebben a műfajban teljesedik ki, amit meg is mutat az Álom sütikivitelben című könyvében.

A kötet borítója impozáns érzést kelt: A rózsaszín háttéren díszelgő, mázzal bevont torta annyira csalogató, hogy képtelenség ellenállni annak, hogy belelapozzunk és mohón végignézzük az illusztrációkat. Egyébiránt a külcsín (a rózsaszín alapon fehér betűszín, betűtípus) összhangban van a „beltartalommal” (értsd: receptek és fotók), és az összhatás egyszerű, szolid, elegáns és mutatós  (ami megcáfolja első (ki-ki egyéni ízlése szerint) cukros-mázas, már-már gejl benyomást). Nem mellesleg ötletes, hogy a fedlapon a szerző nem teljes test-, mell-, vagy vállszélességben szerepel, amiért jár is a jó pont. Mindezeknek köszönhetően a könyv abszolút ki-, illetve feltűnik a könyvespolcon.

Sallay Fanniról annyit érdemes tudni, hogy eredeti foglalkozása közgazdász. A váltás meglepő és éles, azonban nem ő az első: Előtte például Stahl Judit és Mautner Zsófi is „kiugrott” addig befutott karrierjéből, s újat kezdett felépíteni (nem sikertelenül). Fanni fülszövegben említi meg, hogy kiskora óta szunnyad benne a szakácsszakma iránti affinitás, és ezt felnőttként mostanra sikerült is megvalósítania – éppen ezért hiteles és beszédes könyvének címe: Álomhivatását a sütemények közt találta meg. Az álom felfogható másképp, szűkebb értelemben is: Gondoljunk csak egy teljesen hétköznapi esetre, amikor például valamilyen jeles alkalomra szeretnénk előrukkolni egy olyan desszerttel, amely után a vendégség elismeréssel adózik.

Egyébiránt Fanni nem az Álom sütikivitelbennel mutatkozott be, ugyanis előbb egy Cake Shop név alatt futó vállalkozást indított, és már két – hamarosan három – cukrászdában is meg lehet kóstolni finomságait. A siker természetesen nem hullott az ölébe, mert mindez mögött alázat, szorgalom, kitartás áll; na és persze megszerzett közgazdaságtan-tudásának is értelemszerűen nagy hasznát vette.

365 nap alatt tehát be lehet utazni Sallay Fanni „Sütivilágát”. Összesen százhúsz receptet oszt meg az olvasókkal, így gyakorlatilag minden hétre jut legalább egy. Koncepciója egyedi, ugyanis a megszokottól eltérően a sütik nem alkalmak vagy étkezések szerint kategorizáltak, hanem évszakokhoz társítottak. Összességében mindenképpen egy minőségi gasztronómiai könyvvel állunk szemben, így a konyhában nagy szeretettel és kedvvel ténykedőknek mindenképpen ajánlott. Akik pedig megszerették nemcsak Fannit, hanem receptjeit is, azok örömmel nyugtázhatják, hogy lesz folytatás.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek