2024. 04. 23. kedd

Béla
1 EUR 394 HUF
1 GBP 456 HUF

Csontokba rejtett titkok

A Kim Stone detektívregény hatodik részének cselekménymozgató témája igen aktuális, ugyanis megjelenik benne az embercsoportok elleni gyűlölet több formája is.  A sorozat talán legsötétebb része a Holt lelkek címet viseli, amelyben Kim Stone talán a valaha legnagyobb kihívások előtt találja magát: múlt és jelen találkozik, illetve ütközik egymással. Marson alaposan kimozdítja szereplőit komfortzónájukból, s vele együtt minket is a cselekménybe szőtt gyűlöletalapú bűntettekből kifolyólag.

A regény első felében a történet töredezettebb részekből tevődik össze, úgy tördelve, hogy ne bírjunk leállni az olvasással. Idővel fokozatosan elkezd összeállni a kép; az addig vezető út pedig izgalmas. Ezúttal egy ásatás során emberi csontokat találnak egy elhagyatott farmon. Kim a helyi rendőrséggel nyomoz az ügyben, s így dolgozik együtt Tom Travisszel – aki nem ismeretlen számára, ugyanis egykor barátok és kollégák voltak, ami vége szakadt egy Tommal történt, soha meg nem értett esemény következményeként. Kapcsolatuk bonyolult és feszült, Tom személyisége nem éppen barátságos.

A karakterek tekintetében is kiemelkedően erős ez a rész, hiszen a nyomozó csapat szétválása kihívás elé állítja a szereplőket. Kimnek igazán nehéz dolga van, hiszen a terep számára új, és eléggé magára van utalva, hiszen távol van csapatától is, másrészt pedig nincs vezető pozícióban. Ez fordítva is igaz: a többieknek is kihívás Kim vezetése nélkül végezni a feladatuk. Bryant és Dawson ezúttal egy lengyel férfi súlyos, könyörtelen meggyilkolásán dolgozik. E felállásnak köszönhetően jobban megismerhetjük Wood traumatikus múltját, történetét is.

A Holt lelkekben az írónő bátor vállalkozásról tesz tanúbizonyságot: komoly és sajnos mindig is aktuális témákat érint, úgymint a nemen, bőrszínen, hit- és vallásbeli beállítottságon vagy a szexuális orientáción alapuló megkülönböztetés. A regény hangulata lehangolóbb és komorabb a megelőző köteteknél; több is benne az erőszak, amely még pont nem túlzó mértékű. Elgondolkodhatunk azon, hogy az embereket vajon mi késztetheti az effajta embertelen, igazságtalan és méltánytalan vi

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A lakás beltéri világítása
A lakás világítótesteinek kiválasztásakor számtalan különféle szempontot kell figyelembe venni, éppen ezért a beltéri lámpák választéka is igen széles…