2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Buenos Aires, a bűn városa

Guillermo Orsi, argentín író krimije A szent város, egy Buenos Airesben játszódó, izgalmas bűnügyi regény, mely lebilincselő olvasási élményt ígér és biztosít is; a 2010-ben Dashiell Hammett díjat nyert regény kellően egy szórakoztató és rendkívül olvasmányos társdalami kritika a buenos airesi alvilágról.

Orsi neve bizonyára ismerősen cseng a legtöbb krimiimádónak; ha a műfaj valamely rajongójának mégsem ismerős a népszerű argentin szerző, akkor ezúttal betekintést nyerhet az író munkásságának egyik gyöngyszemébe.

Buenos Airesben egy megfeneklett óceánjáró utasait a hajó javításának ideje alatt hotelekben szállásolják el, mialatt sorra tűnnek el a gazdagabbnál gazdagabb utasok. Kiderül, hogy az utasokat a város legelvetemültebb bűnözői rabolták el, és elképesztően magas váltságdíjat követelnek szabadulásukért. Orsi fokozatosan rántja le a leplet a városban burjánzó korrupcióról és bűncselekményekről a cselekmény előrehaladtával. A cselekmény két szálon fut; az imént említett emberrablás sorozat mellett, az olvasó megismerheti a zűrös életű Ana Torrentét, korábbi Miss Bolíviát, aki ügyvédhez fordul segítségért és védelemért, ám váratlanul eltűnik az ügyvédje pisztolyával…

A regénybeli események lassan indulnak be, ám ez senkit se tévesszen meg; a fokozatosan mozgalmassá váló történések kavalkádjában, egy idő után már maga az olvasó se tudja majd, hogy melyik szereplőnek higgyen és melyiknek ne, vagy éppen azt, hogy vajon milyen emberek is valójában a szereplők. Orsi írói tehetségének köszönhetően az olvasók az utolsó pillanatig kételyek között maradnak, mind a szereplők kilétét, mind a végkifejletet illetően.

A szerző előszeretettel használ metaforákat, miközben regénye tükröt tart az argentin társadalomnak. A regény során példákon keresztül kiderül, hogy a korrupció minden társadalmi rétegben megveti lábát, amellett, hogy olyan szakmákban is jelen van, melyekbe az emberek nagy bizalmat vetnek; így nem túl meglepő módon, a politikát, jogrendszert és a rendőrséget is nagyban jellemzi a korrupció.

Habár az olvasó néha azt érezheti, hogy elveszti a fonalat a különböző karakterek és cselekmény komplexitása miatt, A szent várost megéri türelemmel kézbe venni, hiszen felejthetetlen olvasási élménnyel ajándékozza meg mindazokat, akik leemelik a könyvespolcról. A szent város története amellett, hogy hihető, felnyitja az olvasó szemét számtalan kellemetlen ténnyel kapcsolatban.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek