2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Az utolsó Smiley-könyv

A kémregények szerelmesei számára örömhírt jelenthet, hogy a kritikusok által is nagyra tartott John Le Carré 1990-es regényének fordítása végre hazánkban is a polcokra kerül. A szerző titkosszolgálati múltja is nagyban hozzájárul írásainak hitelességéhez.

Le Carré utolsó Smiley regényében, a szerző rajongói számára ismerős George Smiley visszatekint kémkarrierjére, és elmereng annak egy-egy mozzanatain, egyúttal felidézi zarándokútjának hol humorosabb, hol sötétebb állomásait, s mindezt tanítványának, Nednek felkérésére – e regény egyfajta búcsúnak is tekinthető.

Maga a regény egy novellagyűjtemény, melynek narrátora Ned; a történetben Ned nyugdíjba vonulása előtt megkeresi Smileyt, hogy Smiley megoszthassa tapasztalatait a kémtanoncokkal. A novellák több esetben Le Carré más karaktereit jelenítik meg, így sok olvasó összekapcsolhatja A titkos zarándokot a szerző korábbi regényeivel. Ned személyes vonatkozású történetei mellett a könyv hangulatát a hidegháború, valamint a Berlini fal leomlása határozza meg. Érdekes gondolatok fogalmazódnak meg a kémkedés morális vonatkozásával kapcsolatban, valamint a valós és az elképzelt kémkedés közötti különbségről.

Le Carré, mindamellett, hogy izgalmas vidékekre röpíti el olvasóját, valós képet fest a kémkedésről, felesleges szépítések és idealizálás nélkül. A sok esetben borongós, megbánással teli hangvétel ellenére, a szerző egy kellemes kikapcsolódást ígérő olvasmánnyal ajándékozta meg olvasóközönségét. A regénynek nem csupán a témája és a karakterei lebilincselőek, hanem a stílusa is magával ragadó; A titkos zarándok befejezése után, az olvasó könnyen kedved kaphat ahhoz, hogy más Le Carré könyveket is a kezébe vegyen, ha mindezt eddig még nem tette meg.

Ned történeteit Smiley elbeszélése kapcsolják össze, így a novellák egy összefüggő egységet alkotnak. Smiley ezúttal nem a regény központi karaktere, inkább narrátori szerepet kap, valamint a hidegháborús korszakról mond véleményt. A könyv narrációja is érdekességeket tartogat, hiszen az összes többi Smiley-regénnyel ellentétben ezúttal E/1-es elbeszéléssel találkozhatunk.

A titkos zarándokot mindenképp érdemes a kémregények szerelmeseinek, a Smiley-sorozat rajongóinak, valamint a szerzőt kedvelőknek elolvasni. Le Carré neve garancia arra, hogy az olvasó egy színvonalas és hiteles regényt vehet a kezébe, valamint betekintést nyerhet a kémélet árnyoldalaiba. A regényből az író állásfoglalása is kitűnik, mely annak ellenére, hogy a könyv néhány évtizeddel ezelőtt íródott, napjainkban is rendkívül aktuális.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…