2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Az örök háború sem tart örökké

Az Örök szabadság az amerikai Joe Haldeman Örök háború című regénysorozatának harmadik és egyben befejező része.

Haldeman sci-fijében ezúttal sem fognak a rajongók csalódni, hiszen a szerző a tőle megszokott módon összetett cselekménnyel és részletes karakterábrázolással varázsolja el rajongóit. Haldeman az Örök háború című háborúellenes regényét más regényeivel együtt a science fiction legrangosabb díjaival, többek között Hugo Awarddal és Nebula Awarddal is jutalmazták; az Örök háború az író legismertebb regénye. Első két regényét  a Vietnámi háború ihlette, amelyben maga is részt vett és megsebesült, és a háborús után vissza kellett illeszkednie a társadalomba.

William Mandela egyike azoknak, akik harcoltak az örök háborúban és túlélték azt. Az elzárt közösségben élő Mandela a többi háborús veteránnal együtt, idegenkedve az autokrata és egyhangú világtól, úgy dönt, hogy a jövőbe menekül az űrkutatás és relativitás nyújtotta lehetőségek segítségével, ám űrhajója meghibásodásakor új kihívásokkal kényszerül szembenézni, és elölről kell mindent újra megterveznie.

Az Örök szabadságban az olvasók ismét találkozhatnak az általuk már ismert szereplőkkel. A regény annak ellenére, hogy meglehetősen eltér a sorozat korábbi részeitől, rengeteg új ötletet tartogat. Kezdetben kissé lassan indul be, a feléig kell várnia az olvasónak, hogy dinamikusabbá váljon a cselekmény. Haldeman könnyen elkápráztathatja olvasóit tudományos leírásaival és izgalmas gondolataival. Mit kezdhetnek mindazok a veteránok, akiket a háború éltetett, ha az véget ér?

A regény közepén meglehetősen érdekes fordulatot vesz a cselekmény, valószínűleg ez a legtöbb olvasónak meglepetést fog okozni. A tőle megszokott módon a sorozat korábbi köteteihez hasonlóan ezúttal is érdekes megoldásokkal és fordulatokkal tarkította regényét Haldeman, és az Örök szabadságban a karakterfejlődés is még hangsúlyosabb, mint az előző kötetekben.

Az Örök szabadságot bátran vegyék kezükbe a sorozat rajongói, ha néhány elgondolkodtató kikapcsolódással töltött órára vágynak. Az érdekes fordulattal véget érő regény méltó lezárása a nagysikerű sorozatnak. Sajnos néhány kiaknázatlan lehetőség maradt az Örök szabadságban, így már soha nem derülhet fény arra, hogy a regény mennyi mindennel gazdagodhatott volna még, ha Haldeman még jobban kifejti a különleges ötleteit.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…