2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
Ötszáz város vállalja a szén-dioxid-kibocsátás 20%-os csökkentését

Az „európai filmek randevúja” a cannes-i nemzetközi filmfesztiválon

Az "európai filmek randevúja" a cannes-i nemzetközi filmfesztiválonHúsz, az Európai Unió MEDIA programjából finanszírozott európai filmet választottak ki vetítésre a 63. cannes-i filmfesztiválon, és közülük hatot az Arany Pálmáért folyó versenybe is beválogattak (a részletes adatokat a melléklet tartalmazza). Május 17‑e az „európai randevú” napja Cannes-ban: a fesztivál keretében ekkor ünneplik az európai filmművészet legjavát. Andrula Vasziliu európai biztos kihirdeti az európai tehetségeknek járó díj 2010. évi győztesét. E kitüntetésben a legkiválóbb, európai vonatkozású filmprojekt részesül. Vasziliu biztos Gilles Jacobbal, a fesztivál elnökével közösen találkozik a filmszakma, valamint az európai és nemzetközi filmintézetek képviselőivel, hogy megvitassa a filmkészítők finanszírozásával kapcsolatos kérdéseket.

„Örömmel tölt el, hogy az európai film idén is erőteljesen jelen van Cannes-ban” – nyilatkozta az oktatásügyért és kultúráért felelős biztos. „Európa joggal büszke sokszínű és dinamikus filmművészetére. Az is örvendetes, hogy e sikerhez a MEDIA program is hozzájárult. Az általa nyújtott pénzügyi támogatás több ezer munkahely születését és megőrzését segíti elő a filmiparban. Emellett különösen a kisebb filmszínházak számára is lehetővé teszi, hogy alkalmazkodjanak a technológiai fejlődéshez és a világpiachoz.”

Napjaink mozijai számára hatalmas kihívást jelent a digitalizáció: egy új digitális vetítőberendezés mintegy 75 000 euróba kerül, ami sok mozi számára óriási beruházás. A Bizottság ez év folyamán tervezi, hogy a MEDIA programon keresztül olyan támogatási rendszert hoz létre, amely e költséghez legfeljebb 50% erejéig hozzájárulást nyújt azoknak a filmszínházaknak, amelyek elsősorban európai filmeket vetítenek.

A MEDIA program 2007–2013 között összesen 755 millió euróval támogatja az európai filmipart, mindenekelőtt az európai filmek hatékonyabb terjesztésére, népszerűségük növelésére, valamint az ágazat versenyképesebbé tételére koncentrálva. A támogatásban részesülő produkciós cégek általában 50 000 eurónyi összegben részesülnek.

A tíz film közül, amely 2000 óta elnyerte az Arany Pálma díjat, nyolc részesült a MEDIA program támogatásában. Közülük több a legjobb külföldi alkotásnak járó Oscar-díjat is elnyerte.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek