2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Az élet humoros oldala

Mindannyian éltünk át már vicces szituációkat, s adott esetben ezekkel szívesen szórakoztattunk másokat is, egy videotéka pedig igazán bővelkedik ezekben.

Bihari Viktória is megtapasztalhatta ezt, s a humorbonbonokat nem tartotta magában, hanem megörökítette egy blogon – először csak magának írta, unaloműzés céljából, aztán később mással is megosztotta. Innentől fogva pedig egyre szélesebb közönség nevethetett a Tékasztorik nevű blog írásain. A nagy népszerűség oda vezetett, hogy sztorijai válogatását kiadta a Tékasztorik és egyéb vikuságok című könyvében.

Kis Viku – ahogyan ő magát hívja –, később kilépett a videotéka ajtaján, s körülnézett máshol is, ami alatt nemcsak a helyszín, hanem az életterületek is értendők; sőt, a „faterjával” kapcsolatos „kalandjait” sem titkolta el tőlünk. Írásain keresztül megismerhetjük őt: egészséges iróniával szemléli a világot és önmagát, s történeteit olvasva azt érezhetjük, hogy minden utcasarok, metróaluljáró tartogat valami vicceset.

Az írónő nem kímél senkit és semmit: a vásárlókat csakúgy kigúnyolja, mint saját édesapját, a „fatert”. Ez vérlázító – lehetne, ha magát nem szemlélné ugyanezen a szemüvegen keresztül, azaz nem él a kettős mércével. Történetei tükröt tartanak elénk, hétköznapi emberek elé, kikarikírozva saját hibáinkat, balgaságainkat, s teszi ezt könnyed, lendületes – és nem ritkán vulgáris stílusban.

S hogy mit tartalmaz pontosan a könyv? A cím második feléből már sejteni lehet, hogy nemcsak a videotékás pillanatokat örökített meg. A történeteket három részbe gyűjtve találjuk: A Vegyesfelvágott a tékás sztorikat tartalmazza; a Fater szerint a világban Viku édesapjának világ-, életszemléletét ismerhetjük meg; míg Az igazi nőben Viku beenged minket életének egy privát szeletébe, mégpedig a társkeresésbe.

Viku munkásságának, s művének sikerét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy megfilmesítették: 2017. februárjában került a mozikba a Tékasztorik, az ő főszereplésével. Fatert Csuja Imre, Mutert Görbe Nóra, Ferit Elek Ferenc, Norbit Csizmadia Gergely, Fényező Csabát pedig Varga Viktor játssza.

A Tékasztorik és egyéb vikuságokat receptre kellene felírni nekünk, magyaroknak. Garantáltan jobb kedvre derít, megszínesíti az amúgy szürke hétköznapokat. Érdemes minden nap elolvasni egy-egy sztorit, valamint követni Bihari Viktóriát a közösségi oldalán – és a filmet is vétek lenne kihagyni. Felhőtlen nevetést, jó szórakozást!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek