2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Átvezető a fináléba

Az amerikai Ann Leckie népszerű fantasy- és sci-fiíró; a 2013-ban megjelent első regényével, a Mellékes igazsággal tíznél is több irodalmi díjat zsebelt be, a regénysorozat második részének, a Mellékes háborúnak köszönhetően pedig újabb, 2014 és 2015 során megkapott, jelentős szakmai elismerésekkel büszkélkedhet. Leckie már fiatalon a sci-fi műfaj rajongója volt, így egyáltalán nem meglepő, hogy ebben a műfajban tevékenykedik íróként.

Leckie űroperája tökéletes átvezető az első és a harmadik rész között. Breq korábban űrhajó volt, ám egy ideje emberi testbe kényszerült és Karl Kegyelmét irányítja. A Mellékes háború nagy hangsúlyt helyez Breq-re az egykori mesterséges intelligenciára, a benne lezajló folyamatokra, változásokra. Breq küldetése annak a családnak a megvédése, melynek egyik tagját korábban meggyilkolta…

A második regény sok mindenben eltér az első résztől; elsősorban sokkal nagyobb hangsúlyt helyez a karakterek kidolgozására és jóval intimebb a Mellékes igazsághoz képest. A Mellékes háború narrációja lineáris, míg az első részben jellemzőek voltak a múltbeli kitekintések. Leckie regényének különleges világa könnyen magával ragadja az olvasóját. A Mellékes igazsághoz hasonlóan, a nemek továbbra sem egyértelműek, ám a szereplők különböző jellegzetességeinek köszönhetően az olvasó könnyen társíthatja a két nem egyikét a regénybeli karakterekhez.

A regény többek között azt boncolgatja, hogy mit jelent civilizáltnak lenni és különböző előítéletekkel szembenézni, valamint azt, hogy hogyan formálódik az identitás. Mivel a sorozat első része rengeteg díjat nyert, a második rész nagy kihívással néz szembe, hiszen a rajongók elvárják, hogy az legalább olyan jó legyen, mint az első. Nos, a második rész megosztja a rajongókat, hiszen sok szempontból nem azt hozza, amire számítanak, ám ez nem feltétlenül baj, hiszen a regény tökéletes felvezetőként szolgál az eseménydúsabbnak ígérkező harmadik részhez.

A Mellékes háborút mindazok élvezni fogják, akiknek tetszett a sorozat első része is. E regény fokozatosan válik egyre izgalmasabbá a vége felé, ám az igazi izgalmakat egyértelműen a folytatás tartogatja. A trilógia befejező része 2015-ben Ancillary Mercy címen jelent meg angolul; remélhetőleg hamarosan megérkezik a fordítás a hazai rajongók számára.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…