2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF

A mitológia és a valóság összeér

Stefan Spjut regénye, a Stallo, garancia a libabőrre: e könyv élvezetes lesz mindazok számára, akik a thriller, krimi és fantasy műfajok rajongói, valamint akiket érdekelnek a skandináv irodalom gyöngyszemei; hiszen ez az a javából.

Spjut különleges hangulatú thrillere abba a rendkívül izgalmas világba kalauzolja el olvasóit, ahol a fagyos és barátságtalan északon, a mese keveredni kezd a valósággal. Spjut kétségkívül nagyon tehetségesen alkotta meg könyve hangulatvilágát, mely valósággal beszippantja olvasóját, akit nem fog nyugodni hagyni az izgalmas fantáziavilág a könyv letételekor sem.

A Skandináviában játszódó regény középpontjában furcsa teremtmények állnak: a trollok. Több rejtélyes eltűnés borzolja fel a kedélyeket Svédországban, melyeket szokatlan lényekhez kötnek. A regény 1977-be röpíti vissza olvasóját, ahol egy kisfiú eltűnik, és ahol Svédország vezető természetfotósa lefotózni vélte a fiút elrabló lényt. A regény hátborzongató atmoszférája ebben a részben kifejezetten dominál. A fotós unokája, a mitikus alakok iránt érdeklődő Susso, 2004-ben egy váratlan telefonhívást kap egy nőtől, aki egy szőrös kis lényt vélt látni. Susso azonnal nyomozásnak lendül, ám egy újabb titokzatos eltűnéssel találja szemben magát…

Bizonyára sokak számára ismerősek a skandináv mitológia jellegzetes alakjai, a trollok. Nos, aki komolyabban el szeretne mélyülni a skandináv mitológiában, annak Spjut könyve kiváló lehetőséget kínál. Spjut hosszas naturalista leírásai meglehetősen explicitek, ami fokozza a regény hangulatiságát, a több szálon futó cselekmény pedig segít elmélyülni az olvasónak a Stallo rejtélyes világában.

Az író elképesztő részletes leírásokkal kapráztatja el olvasóit; a kevésbé türelmesek talán ezeket túl hosszasnak fogják találni. Ugyanez vonatkozik a cselekmény kibontakozására is, hiszen az elég lassan, fokozatosan megy végbe, tehát aki egy roppant dinamikus könyvet keres, az valószínűleg csalódni fog. Mindezek ellenére a lassú cselekmény nem jelenti azt, hogy a regény izgalmaktól mentes vagy nem tudja fenntartani az olvasó figyelmét, sőt; a nyomozás nem csupán lebilincselő és titokzatos, hanem valósággal hátborzongató is.

A Stallo egy kiváló olvasmány a skandináv irodalommal való megismerkedéshez, ám a hatszáz oldalas regény mindenképpen igényel egy kis türelmet az olvasás során. Élvezetes lesz mindazok számára, akiket vonz a mitológia és szeretik a hátborzongató könyveket. Spjut regénye, műfajok izgalmas ötvözete, így célközönsége is szélesebb, számos átfedéssel. Kár lenne kihagyni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek