2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A könyv, ami senkit nem hagy hidegen

A Tear királynője a népszerű amerikai író, Erika Johansen, azonos című fantasy-trilógiájának első regénye. Johansen ma már azon szerencsés írók egyike, akik teljes idejüket a munkájának (avagy legnagyobb szenvedélyüknek), az írásnak szentelhetik.

A Tear királynője sorozat, nem csupán az izgalmas fantasyk élményével kecsegtet, hanem aktuális társadalmi problémákkal is foglalkozik, így motívumként a nők egyenjogúsága és az erőszak is helyet kap Johansen lebilincselő regénysorozatában. Sokat elárul a regény népszerűségéről, hogy a Tear királynője filmváltozata már készülőben van Emma Watson főszereplésével.

A középkorban játszódó regény főszereplője, az ifjú Kelsea Glynn, aki hosszú száműzetéséből tér vissza, hogy elfoglalhassa helyét Tear királynőjeként. Ám ez korántsem egyszerű, hiszen Kelseanek nem csak korrupcióval, összeesküvéssel és erőszakkal kell szembenéznie, hanem magával a megtestesült gonosszal. Kelsea élete veszélyben forog, ám a fiatal lány nem adja fel, nem hagyja veszni birodalmát. Rejtélyek, árulások, cserbenhagyás – Kelsea küzdelme nehézségekkel teli, melynek végén akár el is veszhet, de ő mégis elszántan küzd azért, ami megilleti.

Johansen regénye meglehetősen hosszú, így aki egy gyors délutáni olvasmányra vágyik, ne ezt válassza. A könyvhossz az írónőt igazolja, hiszen a cselekménynek, igenis szüksége van térre és időre a kibontakozáshoz és fejlődéshez. A Tear királynője eléggé megosztó könyv; vagy szerelem lesz első látásra, mint ahogy Emma Watson számára is az volt, vagy sosem lopja be magát az olvasó szívébe.

Kelsea egy szerethető hősnő, akivel könnyen tud az olvasó azonosulni. A fiatal lány sokszor önbizalomhiányos; ez karakterét valóságossá teszi, hiszen a legtöbb tinédzser sokszor bizonytalan önmagában és a külsejét illetően, valamint előszeretettel hasonlítja magát másokhoz. Kelsea gyakran önfejű és meggondolatlan. Az olvasó sokszor nem fog egyetérteni a lány döntéseivel, hiszen ő ahelyett, hogy az idősebbekre hallgatnia vagy végiggondolna dolgokat, nyomban cselekszik – méghozzá többször is helytelenül.

Johansen szerint Emma Watson kitűnő főszereplője lesz a regényéből készült filmnek, hiszen az ifjú színésznő egy igazán belevaló, erősen feminista értékrenddel rendelkező nő, akinek jelleme sokban hasonlít Kelseaéhoz. Watson nem csupán főszereplőként vesz részt a munkálatokban, hanem életében először producerként is. A regény második része már megjelent angolul The Invasion of Tearling címmel, így remélhetőleg már nem kell sokáig várni a magyar fordításra sem.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek