2024. 04. 21. vasárnap

Konrád
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Závada Péter dalszövegével debütál a Subtones új dala

Závada Péter dalszövegével debütál a Subtones új dala

Subtones: Boltív

A Subtones műfaji határokon átívelő, dalközpontú szerzeményeivel néhány év alatt közönségkedvenc koncertzenekarrá vált a hazai jazzpop-szintéren. Azért, hogy még közvetlenebbül tudjanak kapcsolódni a hazai közönséghez, augusztus végén megjelenő Lángolj című lemezükön kizárólag magyar nyelvű dalok lesznek hallhatók. Az album egyik debütáló dala a Boltív, melynek szövegét Závada Péter jegyzi. A dalhoz Budapest felett, az Egyetem térnél lévő Solid Sky Bárban forgattak live session videót. A teljes lemezanyagot élőben szeptember 3-án a Várkert Bazárban mutatják be a közönségnek.

 

A Subtones-t Subicz Gábor alapította 2019-ben azért, hogy saját zenei ötleteit megvalósíthassa.  A felállás Jónás Vera és Kiss Flóra énekesnők érkezésével vált véglegessé, akik a vokálisabb formák irányába terelték a hangzást. Mára a zenekart Magyarország egyik legizgalmasabb szupergroupjaként jegyzik, Nem segít más című számukkal a 2022-es A Dal című műsor döntőjében a második helyen végeztek. „Nagyon sokfajta elemből tevődik össze a zenénk, sokféle színpadon megfordulunk, TV stúdiótól a jazzklubokon át a dübörgő fesztiválokig. Én azt érzem, hogy mindenhol megállja a helyét a muzsikánk. A Lángolj magyar dalszövegeivel a közönséghez szeretnénk közelebb kerülni. Úgy érzem, hogy itthoni környezetben az angol szöveg kicsit elbújás, maszkviselés. A saját anyanyelvünkön sokkal instantabb a hatás, közvetlenül repül a dal a hallgató fülébe” – meséli a Subtones zenekarvezetője és ötletgazdája, Subicz Gábor. „A dal nagyon tömör forma, általában rövid dolgokból áll össze, gyorsan, hamar történik minden. Éppen ezért hallgatóként és íróként is nagyon izgat, amikor egy kicsit állandóságot, lassúságot, hosszúságot lehet felfedezni egy nótában. A ‘Boltív’ zenei alapja évek óta hevert a fiókomban, és most beugrott, hogy ilyen szétterülő, hosszú hangokból álló dallamot kellene ráhúzni. Ez angolul nem probléma, mert rengeteg az egyszótagos szó, néhány szótaggal egész történeteket lehet elmesélni. Magyarul viszont nagyon komoly kihívás. Átküldtem Závada Petinek a demófelvételt, pár mondatot írtam arról neki, hogy szerintem miről szóljon (ebben az egész őrületes pusztulásban, ami egyre gyorsabban körülvesz minket, az egymásba kapaszkodás nyújthat megnyugvást), és másnapra ott volt a levélfiókomban a tökéletes szöveg” – teszi hozzá.

 

A Boltív című dalt a közönség élőben a Subtones lemezbemutató koncertjén hallhatja szeptember 3-án a Várkert Bazárban.

 

Subtones – Boltív:

 

YouTube: https://youtu.be/PPbcCAsWUOI

 

 

Spotify: https://open.spotify.com/album/3sA4JnmjfvezmPE4nPjreN?si=1a-Ge7BiQHSJSUjR1l4img

 

Subtones – Lángolj lemezbemutató koncert

  1. szeptember 3., Várkert Bazár

https://varkertbazar.hu/esemenyek/subtones-lemezbemutato-koncert

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Miskolc mind a 18 körzetében indít képviselőjelöltet az önkormányzati választásokon a Mi Hazánk. Jómagam képviselő- és polgármesterjelöltként is megmé…