2021. 09. 24. péntek

Gellért, Mercédesz
1 EUR 357 HUF
1 GBP 417 HUF

Új térrel gazdagodott a hosszú hétvégén a város!

A pécsi Kodály Központ előtti park nem csupán elcsábította a belvárosban sétálókat, de többezer fős közönséget vonzott a Kodály Aperitifre. A Pannon Filharmonikusok és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ötnapos rendezvényén volt operagála, jazz, népzene, zenés irodalom, film- és utcazene, de még bordal is. A tíz éve nyílt hangversenyterem kiteljesedett, és a bejárat előtt felállított szabadtéri színpad előtti tér megtelt élettel. A város egy új hagyománya született meg az idei augusztus 20-i hosszú hétvégén.

 

„A zene zamata” – hű maradt szlogenjéhez a Kodály Aperitif, és megszólított mindenkit, aki fogékony a minőségi zenés előadásokra, a színvonalas családi koncertekre, és nem utolsó sorban az eleganciára. A bejárat előtt felállított hatalmas színpad előtt a közönség csinos nyáriesti öltözetben, borospohárral kezében, vagy akár pokrócon elheverve, kutyussal az ölében hallgatta Rossinit, a Fonó zenekart, de akár a Star Wars zenéjét a csillagos ég alatt. Az augusztus 20-i ünnepi műsor részeként a hagyományos kenyéráldás végén dr. Kvanduk Frigyes általános helynök a kultúrára éhes közönséget is megáldotta.

 

– Örülünk, hogy rögtön az első Kodály Aperitif ilyen elsöprő sikert aratott. Minden megvalósult, amit megálmodtunk, sőt, talán még több is. A jövőre nézve minden adott ahhoz, hogy akár Pécs egyik meghatározó fesztiváljává váljon az esemény – számolt be Bánkuti Péter, a főszervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. operatív igazgatója.

 

– Több, mint tíz éve vártam ezt a pillanatot. A Kodály Központ építésekor megálmodtuk az építész tervezőkkel, hogy a bejárat előtt és a teraszon szabadtéri hangversenyeket fogunk tartani. Tegnap elképesztő sok örömteli üdvözlet érkezett a zenekarhoz a közönségtől, ma már biztosan mondhatjuk, hogy megérte a várakozás! A görög amfiteátrumokat idéző modern tér épp olyan vonzó és inspiráló a muzsikusok és a hallgatóság számára is, mint a Kodály Központ hangversenytermének különleges atmoszférája. Az Aperitif valóban egy ízgazdag étvágygerjesztő lehet a szeptemberben induló évadhoz. Jövőre folytatjuk! – mondta Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója.

 

Jobb nyitánya nem is lehetett volna a rendezvénynek, mint a Pannon Filharmonikusok Rossini Gálája, amit a Modern Art Orchestra koncertje követett. Telt házzal zajlottak az augusztus 20-ai ünnepi programok a Fonó Zenekarral, a kenyéráldással és a Pannon Filharmonikusok ünnepi hangversenyével. Sokan voltak kíváncsiak a Kodály Központ rejtett zugait bemutató házbejárásra, a gyerekprogramokra, a fényfestésre, a Vivat Bacchus és a Band of Streets koncertjeire, de nagy sikert aratott az Az vagy nekem című zenés irodalmi program is. A rendezvény záróprogramja is telt házas volt: sok százan dúdolták együtt kedvenc filmzenéjüket a Pannon Filharmonikusokkal.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárában 2021. szeptember 24-én, pénteken 16 órától rendezik meg a nyelve…

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum