2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Új tagok felvételével zárult a RANN budapesti közgyűlése

Új tagok felvételével zárult a RANN budapesti közgyűlése

Az Iparművészeti Múzeum szervezésében a napokban Budapesten tartotta éves közgyűlését a brüsszeli székhelyű Réseau Art Nouveau Network (RANN), mely a szecessziós örökség népszerűsítésére alapított nemzetközi szervezet. A magyar fővárosba érkezett küldöttek összesen 15 országot képviseltek a rangos eseményen, melyen 3 új intézményi tagot vett fel soraiba a szervezet: a belga Liége városát, a katalán Reus városát és a brüsszeli La Maison Cauchie épületegyüttesét. Ezen kívül a szervezet tiszteletbeli taggá nyilvánította az ukrajnai Lviv (Lemberg) városát.

A nemzetközi szecessziós örökséggel, valamint annak népszerűsítésével foglalkozó nonprofit szervezet, a Réseau Art Nouveau Network (RANN) 1999-ben jött létre Belgiumban. A brüsszeli régió történelmi helyszínekkel és műemlékekkel foglalkozó osztálya egy olyan hálózat létrehozását kezdeményezte, amelyhez gazdag szecessziós örökséggel bíró európai városok és intézmények társulhattak, így a RANN mára egy – Alesundtól Barcelonáig, Glasgow-tól Budapestig ívelő – jelentős szecessziós értékeket őrző együttműködéssé vált. A társulás azóta több, mint 20 tagot számlál, de ezek száma az évenkénti tagfelvételek nyomán folyamatosan nő. A résztvevő városokban és intézményekben kiemelt szerepet kap a szecesszió kutatása, a kapcsolódó művészeti emlékek megőrzése, de emellett a széles közönség felé történő népszerűsítés és ismeretközlés is. Bár Európában van a legtöbb szecessziós építészeti emlékkel rendelkező város, ettől függetlenül egy kontinensen kívüli tagja  (Havanna, Kuba) is van.

A RANN elnyerte az Európa Tanács Kulturális Útvonalak címet is, így az Iparművészeti Múzeum 2016-os csatlakozását követően a Ráth György-villa is része a Szecesszió útja elnevezésű hálózatnak.

 

Magyarországot gazdag szecessziós öröksége révén Budapest és Szeged városa képviseli ebben a jelentős európai szervezetben. Az Iparművészeti Múzeum több fontos európai örökségvédő szervezet tagjává is vált az utóbbi években, amely a kiemelkedő magyar alkotóknak, az általuk tervezett, egyedülálló századfordulós épületeknek is köszönhető, amellett intézményünk – kiemelkedő szecessziós gyűjteménye révén – a hazai szecesszió központjaként is definiálható. Intézményünk kapcsolódása többrétű, mert a RANN igazgatótanácsának jelenlegi alelnöke az Iparművészeti Múzeum főigazgató-helyettese, Dr. Jékely Zsombor, aki 2021-ben három éves időtartamra nyerte el megbízatását.

 

A RANN elnöksége és tagsága az Iparművészeti Múzeum szervezésében tartotta soron következő közgyűlését április 19. és 22. között Budapesten. A szervezet tagjai minden évben találkozón vitatják meg a szecessziós örökségre vonatkozó aktuális kérdéseket, teendőket, a társulás edukációs és tudományos munkatársai pedig országokon átívelő eszmecserét folytatnak a századfordulós értékek kutatásáról és megőrzéséről. Az új tagok felvétele mellett napirenden volt a szecessziós hálózat identitásának és fejlődési lehetőségeinek kérdése is. A budapesti programban nemzetközi workshopok is helyet kaptak: a szervezet múzeumpedagógiai és tudományos tagozatának egyeztetései, angol és francia nyelvű tárlatvezetések is voltak, de a közgyűlésre érkezett tagok benyomást szerezhettek Budapest szecessziós örökségéről egy városnéző túra keretében is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek