2024. 05. 4. szombat

Mónika, Flórián
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Új retró könyv! – Így főztünk az 1980-as években

Új retró könyv! – Így főztünk az 1980-as években

Újabb könyvvel bővült a Tó-retró könyvtár, amely most a gulyáskommunizmus gasztronómiájának világába kalauzol el. Glázer Szilvia szerző rendhagyó 3in1 szerkezetben álmodta meg a kötetet.

 

 

 

 

 

 

Ez a könyv három kötet egyben, egyrészt ismeretterjesztő kiadványnak is tekinthető, hiszen a kétharmada az 1970-es és 1980-as évek gasztronómiáját és ételkultúráját mutatja be szórakoztató történeteken és eredeti, színes fotókon keresztül. A második rész 25 olyan izgalmas retró receptet tartalmaz, amelyek mára már kikoptak a köztudatból. A harmadik részben, az utolsó pár oldalon pedig egy vonalas, üres füzetecske várja az olvasók saját receptjeit.

 

A múltidéző történetekben bemutatkoznak a XX. század második felének vendéglátósai, akik megteremtették a tipikus magyar hidegkonyhát, a Kádár-kor olimpianyertes mesterszakácsai csakúgy, mint Horváth Ilona és Benke Laci bácsi, akik évtizedeken keresztül tanították főzni az országot. Kiderül, hogy az előző rendszerben hogyan enyhítette a vezetés az élelmiszerhiányt vidéken és a városokban. Milyen alapanyagokkal főztek akkoriban a háziasszonyok, melyik országból származott például a lencse, miért volt szükség egy igazi magyar atommutáns rizsre, és miért a trappista lett a kedvenc sajtunk. Honnan koppintották az akkori vállalatok gyermekkorunk kedvenc édességeit, a Négercsókot vagy éppen a Túró Rudit? A szerző a nyomába ered a nagy kávéháborúnak és bemutat néhány eszelős, maszek csalást a meszezett tejtől kezdve egészen a téglaporos piros paprikáig. Ezután irány egy tipikus panel főzőfülkéje és egy falusi Kádár kocka konyhája, ahol robbanó kuktafazekakról és villanyos Remoskákról esik szó. Végül az olvasó elindulhat az 1900-as években vásárolni egy KÖZÉRT-be, egy ÁFÉSZ-boltba és egy Csemegébe, ráadásként pedig az is kiderül, hogy 50 évvel ezelőtt vagy manapság olcsóbb-e a főzés.

 

A nosztalgiát korabeli receptek követik: olyan ételek és italok, amelyeket ma már mindenki elfelejtett, de mivel egyszerűek, olcsók és pár perc alatt elkészíthetők, így érdemes őket megőrizni az utókornak. Ezzel kapcsolatban Glázer Szilvia elmondta: „A világjárvány idején sokszor kerültünk abba a helyzetbe, hogy csak pár alapvető élelmiszer volt otthon és abból kellett valami finomat kihozni. Ekkor kezdtem el kutatni a régi újságokat és a nagyi receptes füzetét olyan ételek és italok után, amik egy kicsit eltérnek a megszokott ízektől, viszont nem igényelnek semmilyen különleges, nehezen beszerezhető, drága összetevőt. Nem tartom magam profi szakácsnak és gasztrobloggernek sem, így olyan fogásokat kerestem, ami egy kezdőt sem állít nagy kihívás elé. Manapság még az interneten sem igazán leljük fel ezeket a recepteket, mert eltérnek a divatos, rafinált, nemzetközi ízekről. Ráadásul ma már hozzá vagyunk szokva az árubőséghez, így nincs szükség kreativitásra a konyhában. Ezek a receptek viszont mégis megérdemlik, hogy az utókorra hagyjuk őket, ráadásul mind visszahozza egy kicsit a 70-es, 80-as, 90-es évek ízeit.” Ma már senki nem készít otthon tojáslikőrt, vermuthot vagy borlevest, a tejkocsonya helyett inkább kész pudingot veszünk, a tejbetáska egyik alapanyagával, a klasszikus rétessel pedig csak a háziasszonyok töredéke próbálkozik. De azért jól jöhet néha a hamis marcipán receptje is, ha nincs otthon mandula vagy kész marcipán, ha pedig valaki magyaros ízekre vágyik, de nem eszik állati eredetű élelmiszert, akkor a hamis velőt karfiolból biztosan imádni fogja. Ez egy különös időutazás a múlt századba, amikor befőttet, konzervet és menzát jóval többet látott az átlagember, mint termékektől roskadozó polcokat a szupermarketben. Ha valaki már akkor is élt, akkor biztosan emlékezni fog számos ízre, a fiatalabbak pedig egy kicsit jobban megismerik a Kádár-kor hétköznapjait.

 

A könyv harmonikusan illeszkedik a Tó-retró könyvtár sorozatba, amelynek célja szórakoztatva felidézni az előző rendszer emlékeit, történéseit és hétköznapjait. Tavaly jelent meg Glázer Tamás tollából a Balaton legnagyobb rejtélyei könyv, amely a magyar tenger legendáival és titkaival, érdekességeivel foglalkozik. Ezt követte az Így karácsonyoztunk a 80-as években, ami a XX. század ünnepi hangulatát hivatott felidézni érdekes történeteken keresztül. Idén év elején látott napvilágot a Balaton, a mi Riviéránk a 80-as években, amely az úttörőtáborok, építőtáborok, SZOT-üdülők és kempingek életét mutatja be.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek