2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Séta a szobortemetőben – megnyitja kapuit a titokzatos kert 

Séta a szobortemetőben – megnyitja kapuit a titokzatos kert 

A Magyar Képzőművészeti Egyetem programjai a Múzeumok Éjszakáján

 

 

A Magyar Képzőművészeti Egyetem idén is lenyűgöző programokkal várja a nagyközönséget a Múzeumok Éjszakáján, az izgalmas est során a képzőművészet kulisszái mögé leshetünk: megnyitja kapuit az Epreskert, a festői ősfás park a belváros közepén, ahol szobrok, neoreneszánsz és oszlopcsarnokos műteremházak, valamint művészeti andekdoták sűrűjében sétálhatunk. Az est leszálltával a Képzene c. programon szem- és fültanúi lehetünk zene és műalkotás találkozásának. Megcsodálhatjuk továbbá az MKE főépületét, a patinás Andrássy úti palota műemléki tereit a felújított Lotz-freskókkal, elborzadhatunk az Anatómia Tanszék csont és preparátum ritkaságain, a Képzőművész Diplomakiállításon pedig ígéretes végzősök műveit tekinthetjük meg.

 

Az Epreskertben található a Képzőművészeti Egyetem Szobrász Tanszéke. A város közepén megbújó varázslatos parkot hatalmas ősfák rejtik, különleges hangulatához hozzájárulnak az egykori szobrászmesterek szabadtéri művei, gyűjtőnevén a szobortemető, a Parthenón-fríz kiállítótér, Stróbl Alajos egykori műterme és a Kálvária is. A Múzeumok Éjszakáján az Epreskertben Szabó Ádám szobrászművész, az MKE egyetemi docense tart a nagymesterek és tanítványaik tanulóéveiből merített, anekdotákkal tarkított bemutató sétát. Az érdeklődők elmerenghetnek rajta, hogy milyen lehetett, amikor a kertet még pávák és majmok lakták, vagy amikor Stróbl Alajos bohém mulatságokat szervezett, és népes vendégseregével együtt jelmezbe bújt, sőt, a kutyáját is oroszlánjelmezbe öltöztette. Az Epreskert látogatói a Múzeumok Éjszakáján a Képzene c. programon az MKE és a Zeneakadémia növendékeinek közös produkcióját láthatják, hallhatják, melyhez egy csodaasztal is szükséges.

Az MKE Múzeumok Éjszakájának kiemelt eseménye az egyetem főépületében a Képzőművész MA Diplomakiállítás, az újonnan alapított Vizuális Művészet Tanszék végzős évfolyamának első, nagy bemutatkozása. A tárlatot az MKE rektora, dr. Erős István nyitja meg az évszázados kiállítási hagyományokra visszatekintő Barcsay teremben és az Aulában.

A Művészeti Anatómia Tanszék az MKE egyik legizgalmasabb kuriózuma, gyűjteményének bemutatása minden évben a Múzeumok Éjszakája programsorozat kimagaslóan népszerű eseménye. Idén Kőnig Frigyes professzor emeritus mesél az érdeklődőknek az oktatáshoz használt izgalmas tárgyakról, melyek között olyan ritkaságok is megtalálhatóak, mint Székely Bertalan lovának csontváza, a különböző állatpreparátumok, vagy az arcrekonstrukciókhoz használt furcsa segédeszközök.

 

Az Egyetem főépületében szervezett sétákon a Múzeumok Éjszakája látogatói megismerhetik a műemléki épület Lotz-freskókkal díszített belső tereit és iparművészeti műremekeit. Az egykori Mintarajztanoda és a Régi Műcsarnok épületegyüttesében Romoda Klára, az MKE egykori munkatársa tart tárlatvezetést, Bojtos Anikó művészettörténész pedig a nemrégiben felújított, egyedülálló Lotz Károly falképeket mutatja be. A festő- és szobrászrestaurátok műhelyében Heitler András, az MKE docense, és Káldi Richárd, művésztanár vezeti körbe az érdeklődőket.

 

Bővebb információ:

www.mke.hu

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…