2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Református lelkész kérte a Tankcsapda legnagyobb slágerének törlését

Református lelkész kérte a Tankcsapda legnagyobb slágerének törlését

Református lelkész kérte a Mennyország tourist rádiókból való törlését a Tankcsapdától. A zenekar korszakos slágere volt A dal a miénk podcast legutóbbi témája. Az együttes frontembere, Lukács Laci az ikonikus refrén kapcsán elmondta, nem érezte azt akkor sem, és most sem szentségtörésnek, sőt maga is gyakran beszél Istenhez. 

1999-ben a Tankcsapda 10 éves jubileumát ülte, a zenekar azonban akkoriban mélypontra került. Ebben az útkereső időszakban született meg egyik legnagyobb slágerük, a Mennyország Tourist, amely meghozta a zenekar számára a széles körű ismertséget. Egy református lelkész azonban levélben fejezte ki nemtetszését, úgy gondolta, az, hogy a gyerekek a „Miatyánk” imádság kezdő sorát a Tankcsapda dalból ismerik meg, semmiképpen sem helyes. A lelkész azt kérte a zenekartól, hogy ha lehet, minden rádióból távolítsák el a dalt. Lukács Lacit meglepték akkoriban a negatív hangok.
„Bevallom őszintén, nem volt bennem az a gondolat, hogy a „miatyánkos” sor miatt bármilyen támadás, vagy negatív kritika érhet minket. Ez egy prédikációból kiragadott idézet, ami minden vasárnap elhangzik az ország ezer templomában. Mi ezzel a probléma?” – kezdte Lukács Laci. „Nem gondoltam akkor sem, és nem gondolom most sem, hogy bármilyen szentségtörés lenne az, hogy ha az ember egy dalszövegben a saját hitvilágára is jellemző keresztény szövegkörnyezetből is említ. Ráadásul egyáltalán nem pejoratív értelemben” – magyarázta a zenész, aki azt is elmondta, hogy a Tankcsapda szövegeiben már a kilencvenes évek elejétől kezdve megtalálhatóak az istenhittel vagy kereszténységgel való párhuzamok, idézetek. Péczeli Dóri kérdésére Lukács azt is bevallotta, ő maga is szokott beszélni Istenhez. „Szoktam, azt, hogy hallja-e vagy nem, azt nem tudom, remélem, hogy igen. Jellemzően úgy tűnik, vagyis elég sok olyan helyzet volt az életemben, amikor bebizonyosodott, hogy valaki meghallja, ha az ember beszél hozzá” – mondta Lukács Laci.
A podcastből az is kiderült, hogy nem az említett lelkész volt az egyetlen, akinek nem tetszett a Mennyország Tourist. Akkoriban nézői bejelentés is érkezett az ORTT-hez a dal miatt, így egy időre a zenecsatorna is levette a képernyőjéről.
A teljes beszélgetés az alábbi linken hallgatható meg:

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ha lemaradtál vagy kimaradtál
Bizonyára sokan vannak azok, akik a február 15-i megadott határidőig nem jelentkeztek felsőoktatási intézménybe, most mégis úgy döntenek, hogy szeptem…

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…