2024. 05. 6. hétfő

Frida, Ivett
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF

Őszi szabadegyetem a Képzőművészetin

A Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) ismét meghirdeti a kortárs művészettel foglalkozó nagysikerű szabadegyetemi kurzusát, ezúttal

FIGURATÍV – NONFIGURATÍV…

Alkotók, tendenciák és műfajok a kortárs művészetben

címmel.

Október 19-től december 14-ig csütörtökönként kilenc előadáson a szakma kiválóságai, a Képzőművészeti Egyetem előadói vezetik be a műkedvelő nagyközönséget a kortárs művészet rejtelmeibe.

Az előadásokkal az Egyetem folytatja a több évvel ezelőtt elindított nagy érdeklődéssel kísért sorozatát, amelyben a kortárs művészet aktuális jelenségeit, legfontosabb alkotóit, tendenciáit, irányzatait mutatja be. Ebben a félévben (2023/24-es tanév őszi szemeszter) az előadók a FIGURATÍV – NONFIGURATÍV kifejezési módok alaphelyzetéből kiindulva vizsgálják a legújabb képzőművészeti jelenségeket.

A tanfolyam oktatói az Egyetem művészettörténészei, művésztanárai, akiknek köszönhetően a művészeti megközelítés legkülönbözőbb értelmezési lehetőségeivel, módjaival találkozhatnak a hallgatók. Többek közt a hazai és külföldi kortárs grafikai alkotásokon keresztül ismerkedhetnek meg a figuratív ábrázolás változásaival a legutóbbi évtizedekben; külön előadás vizsgálja, értelmezi az emberi test és a táj egymásra ható szerepét, változásait; az 1980-as évek utáni művészeti élet olyan fogalmai, jelenségei is bemutatásra kerülnek, mint a Transzgresszív művészet, Budapest horror, Abject art vagy cartoon physics. Ugyanakkor olyan hagyományosabb műfaj, mint a köztéri szobrászat, kortárs aspektusait is megvizsgáljuk.

 

Fehér Ildikó, a Szabadegyetem szervezője, művészettörténész (MKE) kiemelte:

„A Képző előadássorozataival arra törekszünk, hogy a kortárs képzőművészetet minél többféle megközelítésben és értelmezéssel mutassuk be a résztvevőknek. Ebben a félévben a land art és James Turrell művészetétől kezdve a köztéri szobrászat kortárs megjelenésein keresztül a vinyljátékok gyűjtői trendjéig sok izgalmas témáról lesz szó.”

 

Az „ultracontemporary” generáció alkotói fiatal figuratív festői stílusuk és ábrázolásmódjuk tekintetében szabadon válogatnak a képi ábrázolás koncepciói között. A popkulturális referenciák mellett a modernizmus formai határátlépéseit egy felfokozott, a befogadó ingerküszöbét újra és újra átlépni akaró módon vizsgálják, miközben, a testet a képzőművészet nyersanyagaként értelmezik újra, és már nem az identitás hordozójaként fogják fel azt. A kurzus egyik célja, hogy ennek az újabb generációnak a stílusát és ábrázolásmódját is közelebb hozza, értelmezve bemutassa a kortárs képzőművészet jelenségei felé nyitott hallgatóságnak.

A részletes program megtalálható az MKE hivatalos honlapján.

 

A Képző kortól, nemtől, végzettségtől függetlenül várja mindazokat, akiket érdekel a műtárgyközpontú művészettörténet, akik szeretnének eligazodni a különböző stíluskorszakokban, izmusokban, a művészet törekvéseiben. Az MKE előadás-sorozatain megszerzett tudás az élet szinte minden területén hasznosítható, hozzájárul az általános műveltséghez, de a tanításban, az alkotásban, a műgyűjtésben kifejezetten hasznos lehet.

Az MKE művészeti szabadegyetemének kurzusai térítés ellenében vehetők igénybe, sorozatonként 60.000 Ft-ért. A szemeszter végén az egyetem oklevelet és kreditigazolást ad, mivel a tanfolyam pedagógusoknak 2 kredites továbbképzésnek minősül.

 

A Magyar Képzőművészeti Egyetem FIGURATÍV – NONFIGURATÍV… kurzusa 2023. október 19-től december 14-ig tart, csütörtökönként kilenc előadással 18:30-tól 20:00-ig, az MKE Andrássy úti épületében (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.).

Az előadás-sorozatra 2023. október 16-ig lehet jelentkezni.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek