2024. 05. 22. szerda

Júlia, Rita
1 EUR 388 HUF
1 GBP 456 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • „Nekünk kell ez a színház” – évadot zárt a Miskolci Nemzeti Színház

„Nekünk kell ez a színház” – évadot zárt a Miskolci Nemzeti Színház

Június 30-án lezárta 199. évadát a Miskolci Nemzeti Színház, hogy augusztus 24-én A tatárok Magyarországban díszelőadással, újult erővel kezdhesse meg az ünnepi bicentenáriumi évadot a teátrum.
Kétszáz évvel ezelőtt, 1823. augusztus 24-én 17 órakor kezdődött a miskolci színház történelme. Azóta élteti a teátrumot a város szeretete, azóta nem lankad a közönség támogatása.
Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy amikor nehéz időszak elé néztek, – járványhelyzet, energiaválság – a nézők nem hagyták magukra a mai Magyarország területének első magyar nyelven játszó kőszínházát, és támogatásukkal elősegítették a teátrum zavartalan működését. A járványhelyzet után azonnal visszaültek a székekbe – maszkban, távolságtartás árán is –, az energiaválság következtében megnövekedett rezsiköltségek miatti bezárás fenyegető lehetőségének pedig elébe mentek és a Miskolci Színházbarátok Egyesületének kezdeményezésére országos adománygyűjtő kampányt szerveztek: a befolyt összegnek köszönhetően, a Miskolci Nemzeti Színháznak – úgy, ahogy sajnos a legtöbb teátrumnak az országban igen – nem kellett bezárnia a téli hónapokban. Az évadzáró ülésen – ahogyan a nézők is tették megannyi előadáson – állótapssal köszönte meg a társulat a közönségnek a töretlen támogatást.


– Azt szokták mondani, hogy az idő repül. Egy percnek, egy pillanatnak tűnik egy év is, ha az rendkívüli, és végtelennek akkor is, ha az gyötrő. Erről az évadról azt tudom mondani, hogy ez egy végtelen pillanat volt – utalt vissza az idei évadra Béres Attila igazgató. – Volt, amikor végtelenül nehéz volt, és volt, amikor művészi és közösségi értelemben vett csodáknak voltunk tanúi. Ilyen volt az összefogás is, aminek köszönhetően nem kellett zárt ajtók és leeresztett függönyök mögött kezdenünk a kétszázadik évadunkat – emelte ki az igazgató, átadva a szót Varga Andrea alpolgármesternek, aki Béres Attila szerint a nehézségek közepette úgy állt a miskolci közönség és a színház közössége mellett, ahogy egy igazi harcosnak kell. Az alpolgármesterasszony úgy fogalmazott: „mi csak azt tesszük, ami a dolgunk.” – Viszont vannak helyzetek, amikor az embernek egy kicsit nehezebb a dolga. Én őszinte hálával szeretnék köszönetet mondani a miskolci társulatnak a miskolciak nevében, azért az odaadó és önfeláldozó munkáért, ahogyan ezt a rendkívül nehéz évadot végigcsinálták. És azért a hitért, ami átsugárzott ránk, miskolciakra, és visszahozta azt az érzést, azt a gondolatot, ami annak idején, kétszáz évvel ezelőtt lehetett a miskolciaké: hogy nekünk kell ez a színház – fejezte ki háláját Varga Andrea.
A társulati ülés során kihirdették a társulati szavazás eredményeit. Az évad színművésze Börcsök Olivér lett, a legjobb táncművész Harangozó Lili, a legjobb zenekari művész Váradi Zoltán, a legjobb énekkari művész pedig Zamatócky Florianna. A vezetőség által odaítélt Spiritus díjat idén Siba Noémi gazdasági asszisztens kapta. A Művészeti Tanács díjával Orehovszky Zsófia ügyelőt jutalmazták.
A színház az idei évadban is elindította saját online közönségszavazását, melynek során a nézők az évad kedvenc előadását, valamint kedvenc színművészét és színművésznőjét választották meg: az idei befutó A falu rossza előadás lett Mohácsi János rendezésében, a közönség pedig Börcsök Olivért és Mészöly Annát választotta kedvencének az idei évadban.
Az Észak-Magyarország által alapított és indított szavazáson szintén voksolhattak a színházkedvelők kedvenc színművészükre. Idén ez Rózsa Krisztián színművész lett. A díjat Hajdu Mariann, a lap szerkesztője adta át.
Dr. Losó József, a MIRELITE MIRSA HOLDING elnöke és családja már tíz éve a Miskolci Nemzeti Színház támogatói, akik évről évre díjjal jutalmaznak egy-egy színművészt azt általuk alapított díjjal. Idén Farkas Sándor színművész vehette át az elismerést, valamint rendhagyó módon egy előadást is jutalmaztak a díjjal, méghozzá a Szabó Máté rendezésében készült Jézus Krisztus Szupersztár rockoperát.


Három Örökös tagot avatott idén a miskolci színház: Seres Ildikó színművésznőt, aki 1992 óta a Miskolci Nemzeti Színház tagja, Kincses Károly színművészt, aki 1999-től társulati tag, és Guzi Emese művészeti titkárt, aki 1981-től a miskolci színház tagja.
Az évad legjobb műszaki dolgozója címet Madzin Ágnes öltöztető tárvezető és Tóth Krisztián Tibor műszaki titkár nyerte el idén.
A nyár folyamán vendégszereplésre is készül a társulat: A miniszter félrelép című előadás augusztus 18-án lesz látható a Városmajori Szabadtéri Színpadon, szeptember elsején pedig a VIDOR Fesztiválon kacagtatják majd a közönséget.
Augusztus 24-én nagyszabású ünnepséggel készül a teátrum a bicentenárium alkalmából: egykori előadásplakátokból nyílik kiállítás, bemutatják Fedor Vilmos és Somorjai Lehel Színház a város tenyerén című könyvét a miskolci színház kétszáz éves történelméről, A tatárok Magyarországban díszelőadás – épp ahogy 1823. augusztus 24-én – 17 órakor kerül bemutatásra, este pedig a társulat egykori és jelenlegi tagjai adnak ünnepi koncertet, majd Miskolc város polgáraival együtt elfújják a kétszáz gyertyát a színház születésnapit „tortáján”.
Az évad számokban:
2021/2022-es évadban 393 előadás, melyet 101.791 néző látott
ehhez képest
2022/2023-ban 318 előadást tartott a teátrum, melyet 104.350 néző látott (75 előadással kevesebb, de 2.561 nézővel több a tavalyihoz képest)
Ebben az évadban érte el az 50. előadást a Feketeszárú cseresznye, a 100. előadást a Klamm háborúja.
DÍJAK, KITÜNTETÉSEK A 2022/2023-as ÉVADBAN
Solti Csaba – Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat
Harsányi Attila – Kaszás Attila-díj
Zamatócky Floriana énekkari művész a Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny operett kategóriájában 3. helyezést ért el
A revizor – legjobb előadás – Városmajori Színházi Szemle (rendező: Béres Attila)
Görög László – legjobb férfi színész (A revizor – Városmajori Színházi Szemle)
Producerek – A legjobb szórakoztató színházi előadás – Színikritikusok díja (rendező: Béres Attila)
Varga Andrea – Déryné díj
JUBILÁLÓK
25 éve a színházban
Fandl Ferenc színművész
Eperjesi Erika színművésznő
Manzák Edina takarító
Nyulásziné Bólya Éva öltöztető
Pónus Katalin Anikó
30 éve a színházban
Borkúti Mária
Lendvai Péter zenekari tag
Nagy Sándor hangosító
Tóth Judit titkárnő
35 éve a színházban
Bozóki Marianne
József Éva zenekari tag
Majláth Marianna énekkari tag
Mészáros Imre zenekari tag
Új társulati tagok is érkeznek a színházba: Baranyi Emma, valamint Tóth Dominik, akit a közönség már a Jézus Krisztus Szupersztár előadásban is láthatott. Mellettük pedig Mikita Dorka Júlia is színpadra lép Miskolcon a következő évad során.
Néhány kollégától búcsúzik a színház: Czakó Julianna és Görög László színművészek – miskolci szerepeiket megtartva – a Thália Színházban folytatják pályájukat. Bolla Dániel táncművész sajnos egy sérülés miatt kénytelen itthagyni a társulatot, Szegedi Dezső színművész korábbi szerepeit megtartja, így a közönség még találkozhat vele a következő évad során.
Vendégjátékok
Városmajori Szabadtéri Színpad: A revizor
Kolozsvári Magyar Opera: Veron
Komáromi Jókai Színház: Babaház (Nóra), Feketeszárú cseresznye
Országos Színházi Találkozó, Debrecenben, a Csokonai Fórumban: Feketeszárú cseresznye
Debrecen, Csokonai Fórum: Jobb későn, mint soha/Vörös napló – Marilyn Monroe története
A Miskolci Nemzeti Színház 2023-2024-es ünnepi évadának bemutatói:
Nagyszínház:
KISFALUDY KÁROLY: A TATÁROK MAGYARORSZÁGBAN – egy eredeti hazai költemény
Rendező: Szőcs Artur
KÁLMÁN IMRE – JENBACH BÉLA – LEO STEIN – GÁBOR ANDOR: A CSÁRDÁSKIRÁLYNŐ – operett
Rendező: Béres Attila
ARTHUR MILLER: A SZÁLEMIEK – színmű
Rendező: Rusznyák Gábor
BARTÓK BÉLA: A KÉKSZAKÁLLÚ HERCEG VÁRA – opera
Rendező: Szabó Máté
RAY COONEY – JOHN CHAPMAN: KÖLCSÖNLAKÁS – bohózat
Rendező: Béres Attila
Kamaraszínház:
LÁZÁR ERVIN: BERZSIÁN ÉS DIDEKI – mese, játék
Rendező: Keszég László
MOLNÁR FERENC: AZ ÜVEGCIPŐ – vígjáték
Rendező: Keszég László
ANTON PAVLOVICS CSEHOV: IVANOV – színmű
Rendező: Szabó Máté
ALEKSZANDR SZERGEJEVICS PUSKIN: ANYEGIN – balett
Koreográfus: Kozma Attila
Játékszín:
HENRIK IBSEN: H-EDDA GABLER – színmű
Rendező: Rusznyák Gábor
GEORG BÜCHNER: LEONCE ÉS LÉNA – színmű zenével
Rendező: Szőcs Artur
A SZERELEM HATALMA (ABÉLARD ÉS HÉLOISE) – balett
Koreográfus: Kozma Attila

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Így válasszunk ruhát esküvői vendégként, hogy később is tudjuk viselni Itt a május, indul az esküvőszezon. Vannak olyan évek, amikor nem is egy, ha…

További cikkek