2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Neked szükséged van tűzvédelmi szakvizsgára?

Akad számos olyan munkakör, ami kifejezetten tűzveszélyesnek minősül, éppen ezért mindenkinek, aki ebben a munkakörben kíván munkát vállalni, szüksége lesz egy speciális tudásanyagra, illetve a tudás meglétét igazoló papírra is.

Persze a papír mögött valós tudás is kell, hogy legyen, hiszen éppen ez a tudás gondoskodik arról, hogy úgy tudd végezni a munkádat, hogy ne okozz tűzesetet vagy balesetet. Ha pedig mégis előfordul, akkor tudd, melyik helyzetben mit kell tenned.

Milyen munkakörökben lesz rá szükséged?

Sajnos hely hiányában nem áll módunkban a teljes listát közzétenni, de jó, ha tudod, hogy az interneten megtalálható ez a lista a munkakörökkel. Ha ezek közül valamelyikben szeretnél elhelyezkedni, akkor tedd le az Alfakapos.hu tűzvédelmi szakvizsgáját!

A teljesség igénye nélkül említünk párat, hogy lásd, miféle munkákhoz elengedhetetlen ez a szakvizsga. Hegesztők, tűzoltó- és tűzjelző berendezések telepői és üzembehelyezői épp úgy jelentkezhetnek a tanfolyamra és a hozzá kapcsolódó vizsgára, mint az erősáramú berendezések felülvizsgálója vagy a pirotechnikai szakbolti eladók és az autógáz kiszolgálást végző dolgozók.

Ha nem vagy biztos abban, hogy neked szükséged van-e rá, akkor inkább nézz utána! Ha ugyanis a követelmények ellenére nem rendelkezel ezzel a papírral, akkor még baleset nélkül is komoly büntetésre számíthatsz.

Mennyire veszik komolyan?

Pár emberben talán felmerül a kérdés, hogy vajon meg lehet-e úszni ezt a kört? Nem, ez a szakvizsga nem opcionális, sőt minden munkavégzés során nálad kell tartanod a vizsga meglétét igazoló okmányt vagy annak másolatát.

Egy esetleges baleset esetén is kíméletesebb bánásmódban részesül a felelősségre vonás során az a személy, aki rendelkezik hatályos szakvizsgával, mint az, aki egyáltalán nem, vagy csak lejárt szakvizsgája van.

A tudást és a papírt legkésőbb ötévente meg kell újítani, de akár időközben is szükséged lehet újabb vizsgára, ha olyan mértékben változtak a törvényi előírások.

Mennyi időbe telik mindez?

Szerencsére csak egy napot vesz igénybe, ugyanis az egynapos tanfolyam után ott helyben megrendezik a vizsgát is, így nem kell többször kiszakadni a munkából. Ha pedig ügyes vagy, és az írásbelin nagyon jól teljesítesz, akkor már szóbelizned sem kell.

Mindenképpen megéri komolyan venni a képzést és a vizsgát. Egyrészt az idődet pazarlod, ha nem figyelsz oda, másrészt a saját vagy a kollégák életét kockáztatod azzal, ha az életmentő tanácsokat, teendőket nem találod elsajátításra méltónak.

Ne vedd hát félvállról, hiszen emberéletek múlhatnak rajtad, kezdj bele és vedd komolyan az Alfakapos.hu tűzvédelmi szakvizsgáját! Könnyen lehet, hogy már csak ez választ el attól, hogy álmaid állását elvállalhasd, ezért mindenképpen érdemes alaposan tájékozódni az elvárások és a lehetőségek felől.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek