2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

VI. Magyar Műszaki Értelmiség Napja

A hazai mérnöktársadalom immár hagyományosan legnagyobb rendezvénye, a Magyar Műszaki Értelmiség Napja idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a műszaki értelmiség szerepére a magyar nemzetgazdaságban. A június 4-7. közötti rendezvénysorozat fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Az operatív bizottságot a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Rektori Konferencia, a Magyar Mérnökakadémia, a Magyar Innovációs Szövetség, az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal, a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája képviselői, valamint a programsorozat elindítója, Benkó Sándor, a Benkó Dixieland Band vezetője alkotja.

A rendezvényfolyam június 4-én, hétfőn 15 órakor a Benkó Dixieland Band koncertjével veszi kezdetét az Óbudai Egyetem aulájában. Másnap, június 5-én egy új kezdeményezéssel, az „Innováció Napja” programjával – nyitott nap keretében cégbemutatókkal, hallgatói innováció eredményeivel, kreatív programokkal – Budapesten, és tervek szerint további felsőoktatási városokban – Debrecen, Gödöllő, Győr, Kecskemét, Miskolc, Szeged, Veszprém – folytatódik. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a Technológia és Tudástranszfer Pályázatának zárókonferenciáját rendezi meg 10 órától, majd szatellit-rendezvényként a befektetői csoportok kerekasztal fórumára, illetve a Parlament Innovációs Albizottságának látogatására kerül sor a „Q” épületben.

A Gábor Dénes Főiskolán 14 órától a névadó születésnapján mellszobrának ünnepélyes avatására kerül sor az intézmény alapításának 20. évfordulója alkalmából a főiskola budapesti székhelyének a kertjében. A látogatók kiállítást tekinthetnek meg a GDF hallgatóinak alkotásaiból. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a „Magyar műszaki innováció a haditechnikában” című konferencia kerül lebonyolításra 10 órai kezdettel az egyetem Hungária körúti kampuszán, a Zrínyi-teremben. A Széchenyi István Egyetem a „Szemelvények a Forma-1 fizikájából”, a „Labdajátékokhoz kifejlesztett intelligens mérőrendszerről”, valamint a Helloandroid okostelefon-alkalmazások az egészségmegőrzésben betöltött szerepéről szervez előadásokat, melyeket bemutatók egészítenek ki. Az Óbudai Egyetemen a „Hallgatói innováció – Fenntartható fejlődés – Alternatív energiaforrások” szlogenű, ingyenesen látogatható nyitott nap várja az egyetemi és főiskolai hallgatókat, a középiskolásokat és tanáraikat, valamint minden érdeklődőt.

Június 6-án, szerdán 10 órakor nyíló, az „Együtt a jövőért” szlogenű tudományos konferenciára kerül sor a Magyar Tudományos Akadémia 220 fős befogadó képességű nagytermében. Ennek keretében hangzik el

„METANOL, a jövő energiahordozója címmel Oláh György Nobel díjas tudós, és Aniszfeld Róbert előadása,
Bokor József      akadémikus „Műszaki haladás: Bánkitól a XXII. századig”,
Gyulai József      akadémikus „Gábor Dénes – A jövő feltalálója”,
Ábrahám      László cégvezető „Együtt a Jövő Mérnökeiért”,
Várkonyi      Péter adjunktus „Kézzelfogható matematika: a Gömböc”, valamint
Kovács Kálmán      igazgató „Űrtevékenységünk az első magyar műholdig”.

Az eseménysorozat zárására június 7-én, csütörtökön az Országgyűlés Felsőházi Termében kerül sor Ünnepi üléssel. A 10 órakor kezdődő program jelmondata a „Kreatív Magyarország – Mérnöki tudás – Múlt, jelen, jövő”, mely köré szerveződnek a programok is. A köszöntéseket és az ünnepélyes megnyitót követően Kövér László házelnök üdvözli a megjelenteket, majd Michelberger Pál akadémikus a „Tudomány – oktatás – gazdaság” címmel nyitja meg a szakmai programot. Kis Norbert helyettes államtitkár „A műszaki felsőoktatás jövője” című előadását követően Benkó Sándor klarinét műsora következik, majd Braun F. Bruno, a Német Mérnökegyesület (VDI) elnöke szól az ünnepi ülés résztvevőihez. A szervezésben közreműködők gondolatai után a határon túli magyar szervezetek üdvözlései zárják a rendezvényt.

Felhívjuk a tisztelt kollégák figyelmét, hogy a Magyar Műszaki Értelmiség Napja rendezvénysorozat, 2012. június 4-én az Óbudai Egyetemen tartandó Nyitó programjára, valamint a 2012. június 7-én a Parlament Felsőházi termében tartandó ünnepi ülésére, a jelentkezési határidőt meghosszabbítottuk! Kérjük, hogy legkésőbb 2012. június 1-ig küldjék meg jelentkezésüket a csoka.ildiko@mmk.hu e-mail címre. A regisztrációnak tartalmaznia kell a jelentkező neve mellett a lakcímét, e-mail címét, telefonszámát, illetve kamarai számát.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek