2024. 05. 30. csütörtök

Janka, Zsanett
1 EUR 387 HUF
1 GBP 455 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • Vakvezető kutyák világnapja – Április 28-án online ünnepel az MVGYOSZ

Vakvezető kutyák világnapja – Április 28-án online ünnepel az MVGYOSZ

Április utolsó szerdája 1994 óta a vakvezető kutyák világnapja. A vakvezető kutyák kiképzésével foglalkozó szervezetek – így a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) is – az elmúlt évtizedekben látványos megmozdulásokkal ünnepelték ezen a napon a látássérült embereket segítő négylábúakat és kiképzőiket. A járványhelyzet miatt 2020 után idén is virtuális úton emlékezik meg a szövetség erről a jeles napról.

A vakvezető kutyák a munkakutyák egyik legkomolyabban képzett és leginkább megbecsült csoportját alkotják, széleskörű elfogadottságukat pedig a tudatos kutyatartás divattá válása is nagy mértékben elősegítette.

Hosszú út vezetett azonban ehhez az elismertséghez. A vak ember és az őt segítő kutya képe szinte egyidős az emberiség történetével. Európában több mint száz éve képeznek vakvezető kutyákat, akiknek ismertsége a világháborúkban megvakult katonák révén ugrásszerűen megnőtt. Magyarországon viszont csak 1978-ban indult el a vakvezető kutya-kiképzés a Vakok Szövetsége berkein belül. Vitéz Lovag Rithnovszky János odaadó és küzdelmes munkájának köszönhető, hogy a magyarországi vakvezetőkutya-képzés ma már több mint negyvenéves múltra tekint vissza. Egészen 2002-ig az MVGYOSZ volt az egyetlen hazai vakvezetőkutya-kiképzéssel foglalkozó szervezet.

A kezdetektől napjainkig közel 1000 négylábú segítőt adott a szövetség a vakvezető kutyát igénylő látássérült emberek mellé. Jelenleg 80 látássérült személy közlekedik az MVGYOSZ által kiképzett kutyával és több tucat leendő vakvezető kutya nevelése, kiképzése van folyamatban.

A kutyák kiképzésének szilárd alapját jelenti az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központjának önkéntes kölyöknevelői közössége. Az ő áldozatos munkájukat 2020 óta ismerik el az MVGYOSZ elnöksége által alapított Rithnovszky-díjjal. A kitüntetés három fokozatát az önkéntesek meghatározott számú leendő vakvezető kutya felnevelésével érdemelhetik ki. A 2020-as díjazottak között olyan önkéntes is van, aki jelenleg már a tizenharmadik kutyát neveli a központ és egy majdani látássérült gazdi számára. A díjazottak klubjához idén egy újabb páros, Németh Gergely és Petrás Vera csatlakozott, akik harmadik kutyájuk felnevelésével a díj ezüst fokozatát érdemelték ki.

A kutyatartásról szóló döntés komoly felelősség, és nincs ez másképp abban az esetben sem, ha egy látássérült személy határozza el, hogy vakvezető kutyával szeretne közlekedni. Az MVGYOSZ 2021-ben ezt a felelősséget hangsúlyozva hívja fel a figyelmet a vakvezető kutyák és az önkéntes kölyöknevelők szívvel-lélekkel végzett munkájára, valamint a vakvezető kutya és a látássérült gazdi között létrejövő kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatra. A vakvezető kutyák világnapja alkalmából készült ünnepi videó az MVGYOSZ honlapján tekinthető meg.

Kiadó: Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

Forrás: MTI

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Tiltott rovarölő szereket találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei egy bolgár kamionban Békés vármegyénél. …