2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Rákellenes Világnap

KORUNK EGYIK RETTEGÉSÉNEK OKA
Február elején van a Rákellenes Világnap, amikor felhívjuk a figyelmet arra, hogy milyen fontos a küzdelem a daganatos megbetegedések ellen. 2000-ben Párizsban tartották az első világkongresszust, ahol a közös összefogás dokumentumát hozták létre. Ebben megfogalmazták, hogy mik azok a lépések, amik nagymértékben javíthatnak a megbetegedéseken. Tételekbe szedték azokat a tényeket, melyek segíthetnek: a megelőzés feltételeinek megteremtése, a betegek megfelelő tájékoztatása, a helyes életvitel tudatosítása, a korai szűrések és felismerések fontossága a sikeres gyógyuláshoz.

Ezek az információk csak annak jelentenek valamit, aki már volt valamilyen kapcsolatban a betegséggel, vagy valakivel, akinek volt ilyen betegsége. Egy átlagos, normál életvitelű személy általában nem úgy éli az életét, hogy tudatosan figyelne a fent említett tételekre. Jellemző ránk, hogy akkor szembesülünk sokként a tényekkel, mikor már késő. Mindig időszerű az a feladat, hogy az embereket meggyőzzük a tudatosabb, helyesebb életvitelre. Ez a téma sokunkat érint idegenül, mert nincs ilyen probléma a környezetükben, viszont mindenkinek a felelőssége, hogy tegyen a betegség ellen. A vezetőknek, a médiának, az orvosainknak, a véleményformáló hírességeknek és mi magunknak is kötelességünk, hogy a szervezetünket és életünket fenyegető, káros anyagokról lebeszéljük embertársainkat és helyette a boldogabb, helyesebb életet ajánljuk figyelmükbe. A mai kor „kötelező” velejárója – amivel nem mindenki ért egyet-, hogy rohanunk, nem törődünk egymással, nem figyelünk a jelenre, ezért nem vesszük észre a veszélyes jeleket.

Sok olyan magyar példakép van, akit tudunk követni, mert jó példával járnak előttünk a helyes életvezetés terén. Sportolók, színészek, művészek állnak a rákos betegségek elleni harc élvonalában, rendszerint arra beszélnek rá minket, hogy legyünk felelősek életünkért, mert nem más, csakis mi gondoskodhatunk magunkról. Bátorítanak minket, hogy a mozgással teli, a dohányzás- és a drogmentes életvitel a megelőzés kulcsa.
Törekedjünk a tudatos, helyes életmódra és előzzük meg a súlyos betegségeket!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek