2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • Nemzetközi Ózonnap Magyarországon – 2011. szeptember 16.

Nemzetközi Ózonnap Magyarországon – 2011. szeptember 16.

A Nap fénye és melege nélkül elképzelhetetlen az élet a Földön, de az ózonréteg védelme nélkül se lenne élet a Földön a Napból érkező ultraibolya sugárzás miatt. Az elmúlt évtizedekben ez a védőréteg megsérült és ezért a Napból érkező  sugárzás veszélyezteti az emberek, az állatok és növények egészségét és életét.

1986. szeptember 16-án Montreálban írták alá azt a jegyzőkönyvet, amely az ózonkárosító anyagok kibocsátását tiltja, illetve korlátozza. Ez a megállapodás mind a mai napig a legeredményesebb nemzetközi környezetvédelmi megállapodás. Erre a sikeres megállapodásra emlékeznek ezen a napon számos országban, köztük Magyarországon is.
Annak ellenére, hogy 25 éve írták ezt a Jegyzőkönyvet, mégsem tudatosul kellőképpen se Magyarországon se számos más országban, hogy ehhez a változáshoz alkalmazkodnunk kell, mert az ózonréteg védő hatásának újbóli kialakulása még évtizedekig tarthat. Mivel sokan megfelelő védelem nélkül dolgoznak, sportolnak, közlekednek és pihennek a tűző napon, folyamatosan nő a bőrdaganatos megbetegedések és a szembetegségek száma.  A WHO számításai alapján az elkövetkező években a betegségek számának további emelkedésére számíthatunk.
A megbetegedések megelőzése és a változásokhoz való alkalmazkodás elősegítse érdekében alakult meg 2009-ben a Napsugárzásvédelmi Tudományos Testület, amelynek céljai, eddigi tevékenysége és az elnökség tagjai megismerhetők a www.napsugarzas.hu honlapon. A Testület új célja, hogy a következő nyárra már most szeptemberben kezdjük el a felkészülést.
Kérjük mindazokat, akik az ózonréteg elvékonyodása miatt kialakult kockázatok csökkentését önkéntes munkájukkal támogatni tudják, hogy jöjjenek el az ózon napi rendezvényünkre vagy ezt a szándékukat írják meg a Testület titkárának címzett levelükben.
Az ózonnap programja:
1.)    Antal Z. László: Köszöntő és bevezető gondolatok
2.)    Bibók Zsuzsanna (Vidékfejlesztési Minisztérium): Az UV-sugárzás káros környezeti hatásai és az ózonréteg védelme
3.)    Tóth Zoltán (Országos Meteorológiai Szolgálat): Az UV sugárzás és az ózon mérése az OMSZ-nál, illetve a lakosságtájékoztatás a legújabb eredmények tükrében  
4.)    Antal Z. László (MTA Szociológiai Kutatóintézet): Az erős napsugárzás és a társdalom alkalmazkodóképessége
5.)    Polacsek Györgyi (Magyar Vöröskereszt): Az önkéntes munka lehetőségei
Szünet
Az önkéntes munka lehetőségeinek megbeszélése
Helyszín: Magyar Vöröskereszt, V. Arany János u. 31.
Időpont: 2011. szeptember 16. 10 óra.

Illusztráció:diverziti.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek